KANTON SARAJEVO

Brčić razgovarala s Larsonom i Kafedžićem: Centralizirati provođenje javnih nabavki

Insistirat ću da sredstva namijenjena ovom uredu, naravno ukoliko to bude moguće, ostanu barem na dosadašnjem nivou, rekla Brčić

Larson i Kafedžić su iskazali očekivanja za nastavak dobre saradnje. Služba za protokol i press KS

A. J. / Fena

11.1.2021

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić održala je prvi zvanični radni sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem i savjetnikom za borbu protiv korupcije u tom uredu Erikom Larsonom, koje je informirala o svim planiranim aktivnostima gdje očekuje saradnju i podršku Ureda, a među kojima je i donošenje zakona o nepotizmu u okviru kojeg bi Ured svakako imao posebnu ulogu.

Larson i Kafedžić su iskazali očekivanja za nastavak dobre saradnje, koja je započeta još u prvom dijelu mandata ministrice Brčić.


Ekonomska kriza

Naglasili su kako očekuju podršku resornog ministarstva, Vlade KS i nove skupštinske većine u dijelu donošenja propisa koji će dodatno osnažiti i kapacitirati Ured, te učiniti ga još neovisnijim od bilo koje politike.


Također su prezentovali i sve aktivnosti na kojima je Ured radio proteklih godinu.


Između ostalog, upoznali su ministricu Brčić sa provođenjem Uredbe o kontroli javnih nabavki u KS. Iznesena su obostrana mišljenja da je u narednom periodu potrebno centralizirati provođenje javnih nabavki, radi finansijskih ušteda u godini ekonomske krize kao i prevencije korupcije.


Razgovaralo se i mogućnostima dopune postojećih registara sa dodatnim podacima u cilju osnaživanja sistema proaktivne transparentnosti, kao i o uvođenju novih registara, prvenstveno registra dodjele poticaja i grant sredstava.


Dogovoreno je i da se u narednom periodu organizuje tematska sjednica na kojoj bi novim članovima Vlade KS bile prezentovane izvršene i planirane aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije.


Jedna od tema sastanka je bilo i kreiranje ovogodišnjeg budžeta koji će zbog aktuelne pandemije i ekonomske krize uzrokovane njom biti značajno manji, a što automatski znači i manje sredstava i za ovaj ured u smislu garantovanog zakonskog minimuma.

Unapređenje efikasnosti rada

- Insistirat ću da sredstva namijenjena ovom uredu, naravno ukoliko to bude moguće, ostanu barem na dosadašnjem nivou, jer su neophodna, prije svega, kao podrška vašem kapacitiranju, s ciljem izvršavanja svih aktivnosti koje su planirane u značajnom obimu - kazala je ministrica Brčić.


Dogovoreni su i najavljeni naredni sastanci ovog tipa na kojima će se u buduće redovno razmjenjivati sve neophodne informacije i aktivnosti, koje trebaju pridonijeti dodatnom unapređenju efikasnosti rada i djelovanja Ureda, ali i Ministarstva u ovoj izuzetno značajnoj oblasti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.