SUD BOSNE I HERCEGOVINE

Suđenje Mehmedagiću: Svjedoci potvrdili optužbe Tužilaštva, Perić odbio da se sasluša policijski komesar Selimović

Svjedoci iz "BH Pošte" potvrdili da je izuzeti snimak predat optuženom Muhamedu Pekiću

Mehmedagić: Optužen za zloupotrebu položaja. Agencije

Piše: B. Cerić

11.1.2021

Sudu BiH, saslušanjem prvih svjedoka optužbe nastavljeno je suđenje Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i zaposleniku OSA-e Muhamedu Pekiću. 


Pribavljen snimak

Njima se sudi za zloupotrebu službenog položaja po optužnici Tužilaštva BiH. Mehmedagić, kao direktor OSA-e, i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”.

Oni su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. avgust, navodeći da je u pitanju državna tajna.

Saslušani su prvi svjedoci iz “BH Pošte”, generalni direktor Mirsad Mujić, te izvršni direktor Nedim Matoruga kao i Edin Šikalo, direktor Službe unutrašnje zaštite.

Svjedoci su potvrdili da je 28. avgusta izuzet snimak s nadzorne kamere poslovnice “BH Pošte” na Alipašinom Polju te da je isti dan predat optuženom Muhamedu Pekiću.  

Inače,  na današnjem pretresu sudija Branko Perić odbio je prijedlog državnog tužioca Olega Čavke da se za naredno ročište saslušaju svjedoci Džemo Čerkez iz “BH Pošte” i komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović.

Čavka je kazao da je saslušanje komesara Selimovića potrebno jer iz njegove izjave proizilazi da je neko u MUP-u KS fotografirao anonimnu prijavu i to dostavio Osmanu Mehmedagiću. Čavka je kazao da komesar Selimović zna ko je to uradio.




Mehmedagić i advokatica Nožica. B. Cerić

Uslijedila je reakcija advokatice Senke Nožice koja zastupa Mehmedagića:

- Ovo je neviđena konstrukcija. To iz izjave svjedoka ne proističe. Sada bi neko taj bio ovdje kao saizvršilac- kazala je Nožica.

Čavka je odgovorio da je to direktno vezano za optužnicu i da je riječ o curenju podataka iz MUP-a KS, zbog čega je važno da se Selimović sasluša.

Tužilac je pročitao početak činjeničnog opisa optužnice nakon čega je reagirao sudija Perić kazavši da je u optužnici svakako navedeno da su optuženi na neutvrđen način pribavili informacije o podnošenju prijave.


Perić odbio

Sudija Perić je kazao da saslušanje dvojice svjedoka odbija jer smatra da nisu relevantni za predmet, čemu se Čavka protivio.

Inače, kada je u pitanju ovaj predmet, anonimna prijava koja je podnesena protiv Mehmedagića potvrdila je navode da je Mehmedagić u OSA-u zaposlio sina ministrice vanjskih poslova BiH i dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH Bisere Turković. On je kasnije raspoređen na rad u Ambasadu BiH u Kataru. Osim toga, u prijavi je navedeno da je optuženi Pekić, zaposlio sestru u Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Mirsad Mujić, genaralni direktor “BH Pošte”  danas je u Sudu BiH kazao da se s Osmanom Mehmedagićem i Muhamedom Pekićem poznaje sa prijema, te ima njihove brojeve telefona. S Pekićem nikad nije popio kafu sam, a s Mehmedagićem družio se u širem društvu.

Mujić je kazao da ga je 28. avgusta 2020. godine nakon džume pozvao Muhamed Pekić i rekao da mu treba snimak iz pošte. Putem aplikacije "WhatsApp" Pekić mu je poslao fotografiju na kojoj se nalazi stiker BH pošte i tražio da mu obezbjedi snimke videonadzora iz Pošte na Alipašinom Polju.


Izuzeo snimku

Svjedok je kazao da je smatrao da im snimka treba za potrebe službe. Pekić mu je kazao da će pismeni zahtjev dostaviti naknadno. Sa Mujićem je tada u kancelariji bio i izvršni direktor “BH Pošte” Nedim Matoruga.

Mujić je angažirao Edina Šikala, direktor Službe unutrašnje zaštite, da ode u poslovnicu na Alipašinom Polju izuzme snimku i donese je na USB stiku. Šikalo je to uradio i vratio se za sat vremena te USB predao Mujiću. Pekić je po snimak došao pred kraj radnog vremena.

Mujić je pojasnio da su i ostalim policijskim organima izlazili u susret i davali snimke kada se to od njih tražilo. Pekić tako nešto prije ovoga nije tražio. Pismeni zahtjev o izuzimanju snimka “BH Pošta” je dobila 20 dana kasnije.

Nakon što je snimak objavljen u medijima na kojem je ženska osoba koja podnosi prijavu, Mujić je odmah nazvao Šikala i on mu je kazao da on to nije uradio. Interna istraga pokazala je da niko iz “BH Pošte” nije dao snimak medijima.

Svjedok Edin Šikalo potvrdio je navode direktora Mirsada Mujića i izjavio da je otišao u poslovnici izuzeo snimak videonadzora predaje pošiljke nepoznatog pošiljaoca. Rečeno mu je da se radi o povjerljivoj stvari. Po dolasku u poslovnicu na Trgu Solidarnosti javio se kolegici Mirsadi Bećirbašić. Pristupnu šifru vodeonazora dobio je od Džeme Čerkeza.

Odgovarajući na pitanje tužioca Čavke, Šikalo je kazao da su kamere u poslovnici postavljene tako da se ne vidi trenutak kada je pristupio uređaju, ali da je evidentiran njegov ulazak i odlazak do uređaja.


Digitalni trag

- Ovaj uređaj ima digitalni trag kada se pristupalo njemu i šta se izuzimalo. I danas se to može provjeriti da sam ja pristupio uređaju- kazao je Šikalo.

Prema njegovim riječima snimak se pojavio na jednoj televiziji u RS-u. Tada ga je nazvao Mujić i pitao ga je li on to uradio, što je Šikalo odlučno negirao.

Šikalo je također pojasnio da su na snimku bile dvoje ženeske osobe, te kako je kolegica prepoznala jednu klijenticu, pretpostavili su da se traži osoba koju ne poznaju.

Svjedok Nedim Motoruga potvrdio je da je bio u Mujićevom kabinetu i njegova je percepcija tada bila da se radilo o nekom prijetećem pismu. 

Za naredni pretres bit će pozvani svjedoci Damir Bevanda i Sakib Vuković iz OSA-e, te Amina Ohranović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.