ZASTUPNIK SDP-A

Magazinović: Predsjedavajući Tegeltija, pomozite da se legalizira kanabis, dileri zarađuju na nesreći ljudi

Magazinović je skrenuo pažnju da uslijed neaktivnosti Vijeća ministara ispaštaju građani kojima je kanabis neophodan za liječenje

Saša Magazinović. Avaz

Piše: D. Hadžović

11.1.2021

Na 15. sjednici Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik SDP-a Saša Magazinović postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji šta je učinio po pitanju legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji. 

Tegeltija je odgovorio je dogovoreno imenovananje članova Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, koja bi u skladu sa svojim nadležnosti trebala pokrenuti pitanje legaliziranja kanabisa u medicinske svrhe, kako bi institucije zauzele konačan i zvaničan stav. Tegeltija je istakao da prethodni sastav Komisije nije uspio postići saglasnost vezano za dopunu Zakona o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, te je trenutno u proceduri pribavljanja mišljenja nadležnih institucija prije nego što se nađe na dnevnom redu Vijeća ministara.

Na ovo mu je zastupnik Magazinović odgovorio da predsjedavajući Tegeltija svojim odgovorom zapravo priznaje da u suštini nije učinio gotovo ništa po ovom pitanju.

- Očito nije bilo angažmana, a volio bih da on postoji jer možete pomoći da se kanabis legalizira. Ministar zdravstva u Vladi RS, gospodin Šeranić, član SNSD-a, ovo podržava. Ministar zdravstva Mandić u Federaciji, član HDZ-a ovo podržava. Ministrica Gudeljović ovo podržava. Ministar Cikotić ovo podržava. Ovo pitanje nema političkog protivnika. Nema institucija, nema vjerskih zajednica koje su protiv. Nije tačno ni da je proši saziv Komisije bio protiv, samo se nisu usaglasili oko teksta vzakona, rekao je Magazinović.


Magazinović je skrenuo pažnju da uslijed neaktivnosti Vijeća ministara ispaštaju građani kojima je kanabis neophodan za liječenje. 

- Oboljeli su primorani da nabavljaju ulje kanabisa na crnom tržištu po astronomskim cijenama. Dileri zarađuju na njihovoj nesreći, motorno ulje im prodaju.  Sve države regije su nešto napravile u tom pravcu, Makedonija dozvoljava sada građanima čak i da uzgajaju kanabis. Ne želim sad da ulazim u to, no omogućimo barem ljudima pravo na liječenje, naveo je magazinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.