REAKCIJA

Nakaš o planu RS da napravi novi spomenik na Vracama: Ovo je čisto rasističko izdvajanje jednog naroda

U Sarajevu je oduvijek bio suživot i ostao je, kaže Nakaš

N. Ajnadžić
  • Nakaš: Mi na Vracama ni jedno ime nismo izbrisali niti smo ga sklonili

    Nakaš: Mi na Vracama ni jedno ime nismo izbrisali niti smo ga sklonili

    Foto: Avaz


Ideja o gradnji spomen-parka pored već postojećeg spomenika na Vracama je van pameti. To je apsolutno jedna vrsta provokacije i zatiranja nekih drugih problema u RS, zamazivanje očiju sa nekakvom idejom borbe za srpski narod. Ovo je za "Avaz" kazao Bakir Nakaš, član Upravnog odbora SABNOR-a BiH.

Svi spomenici podignuti su antifašistima

Naime, kako je srbijanska "Politika" objavila, lokalne vlasti u manjem bh. entitetu Republika Srpska planiraju napraviti novo spomen-obilježje, jer trenutno navodno ne odražava dovoljno sve patnje srpskog naroda i herojstvo srpskih boraca tokom Drugog svjetskog rata i rata od 1992. do 1995. godine.

- U Drugom svjetskom ratu su partizani bili partizani, nisu bili ni Srbi, ni Hrvati, ni Muslimani, već antifašisti. Svi spomenici koji su podignuti, podignuti su antifašistima, neovisno od toga kojeg su naroda i koje su vjere. Nigdje nije to naglašavano. Ovo je sada čisto rasističko izdvajanje jednog naroda i promoviranje nečega drugog - kaže Nakaš.

Dodaje da nije tačno ono što se tvrdi kao pozadina, a to je da će obilježiti sjećanje na ubijene antifašiste Srbe, "već da je to prilika da na tom mjestu naprave spomenik "svojim žrtvama" u periodu od 1992. do 1995. godine".

SABNOR nije imao dovoljno sredstava

- Nije im uspjelo da na Zlatištu to naprave, pa se javila ova ideja. Mi na Vracama ni jedno ime nismo izbrisali niti smo ga sklonili. Ako tvrde da je Sarajevo protiv Srba, u suštini najviše su doprinijeli Srbi i to oni koji su natjerali Srbe da sredinom 90-tih napuste Grbavicu i sva druga mjesta, da bi dokazali da ne mogu zajedno živjeti s nama u Sarajevu. A živjeli smo toliko dugo. U Sarajevu je oduvijek bio suživot i ostao je, u onom obliku u kojem ga ima - kaže Nakaš.

Ističe da je trebalo da Federacija BiH učini više za postojeći spomenik.

- Volio bih da jeste. Ali tako je kako je. SABNOR nije imao dovoljno sredstava da to uradi. Da jesmo odavno bi uradili rekonstrukciju. Sada je nešto pokrenuto - kazao je Nakaš.

Dodao je još da ne zna po katastru koji dio spomenika je na teritoriji RS, jer nikada nije dobio prave podatke.

Više o temi Spomen park Vraca

SRAMOTNO
Spomen-park Vraca ruglo grada
NA VRH

Podijeli članak na