NERASKIDIVA LJUBAV

SDA spasila Vijeće ministara: Na hodniku smjenjivali Tegeltiju, u skupštinskoj sali glasala za njega

Postavlja se pitanje kako uopšte više tretirati ovu neprincipijelnu i licemjernu politiku SDA

SDA - Parlament BiH. Arhiv

Piše: D. Hadžović

11.1.2021

U Sarajevu je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH završeno glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH, kao i zahtjevu za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića.

Zahtjev za smjenu Vijeća ministara podnijeli su poslanici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB). U obrazloženju su, između ostalog, naveli da ovaj saziv Vijeća ministara BiH, prema broju predloženih zakona i održanih sjednica, ima najlošiju ocjenu u regionu, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

- U zahtjevu su opisani razlozi. Ali, želim reći šta mene tišti kao zastupnika. Ako bih trebao navesti tri ili četiri razloga za smjenu Vijeća ministara, to bi definitivno bilo upravljanje sa ove dvije krize, migrantskom i krizom u vezi s Covidom-19", kazao je poslanik SDP-a Saša Magazinović. Dodao je da Parlament, da nema aktivnosti poslanika i klubova poslanika, ne bi imao oko čega sjednicu organizovati.


SDA jučer

Ono što je zanimljivo također je da su kritike na račun rada Vijeća ministara, istovjetne kao i opozicija, iskazivali i iz vladajućih stranaka.  

Tako je lider SDA Bakir Izetbegović u svom novogodišnjem intervjuu kazao da aktualno Vijeće ministara ima najlošiji saziv do sada, budući da se kasni s donošenjem budžeta a teret migrantske krize prepušten je samo jednom ministarstvu.

Iz ove stranke su čak dolazile najave. Ipak, danas je, dakle na dan glasanja, ista ova stranka poslala saopćenje u kome naglašavaju da neće glasati za smjenu Vijeća ministara. Umjesto toga, optužili su opoziciju da želi uvesti haos u zemlji.

- Cilj opozicije, za koju kažu da očigledno ne razmišlja o građanima, već o idućim izborima, da naprave haotično političko stanje i blokadu države, koja bi trajala iduće dvije godine, nadajući se da bi to onda mogli iskoristiti kao argument na sljedećim izborima, naveli su iz SDA.

SDA danas

Tako je dakle, u samo nekoliko dana, SDA prešla put od kritičara aktuelne vlasti u kojoj i sama sudjeluje i najavljuje glasanje o njenoj mogućoj smjeni, do nekoga ko daje otvorenu podršku ovoj vladi i optužuje opoziciju da želi stvoriti haos u zemlji time što traži njenu smjenu, iako je i sama SDA prije nekoliko dana nastupila s potpuno identičnim argumentima.  

Postavlja se pitanje kako uopšte više tretirati ovu neprincipijelnu i licemjernu politiku SDA? Najbolje objašnjenje možda je upravo na današnjoj sjednici dao zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

- Poštujem. SDA sad brani Vijeće ministara - u hodniku ih smjenjuju, u sali ih brane. Ponedjeljak, utorak, srijeda prave novu većinu - gledaju koje su varijante - četvrtak i petak brane ove koji su sad. Sve poštujem, ali hajmo pričati o ovome. Glasajte protiv smjene Vijeća ministara, ali recite, jesam li pogriješio i u jednoj stvari koju sam rekao. Ja mislim da nisam", rekao je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.