POTPREDSJEDNIK SABNOR-A

Skenderagić: Gradnja novog spomenika na Vracama je jedna u nizu populističkih petardi nedoraslih političara iz RS

Pokušavaju da nas ubijede da su četnici bili antifašisti, a da su partizani činili zločine

Piše: N. Ajnadžić

11.1.2021

Skenderagić: Svjesno falsifikuju historijske činjenice. Avaz

Potpredsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR) Nijaz Skenderagić reagirao je na najave lokalnih vlasti iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska o gradnji spomen-parka pored već postojećeg spomenika na Vracama jer, kako navode, trenutno navodno ne odražava dovoljno sve patnje srpskog naroda i herojstvo srpskih boraca tokom Drugog svjetskog rata i rata od 1992. do 1995. godine.

Smatram da se radi jednoj u nizu populističkih petardi nedoraslih političara koji nisu sposobni svojim glasačima ponuditi ništa dobrog što će im pomoći da imaju veće plate, bolji standard, nova radna mjesta, već se stalno vraćaju na politiku zavade i stalno bacaju so na bolne rane ne tako davne prošlosti. I pri tome svjesno falsifikuju historijske činjenice - kaže Skenderagić za "Avaz".

Vrijeđanje žrtava i antifašista iz tog naroda

Dodaje da se radi se o lažnoj zaštiti antifašističkih vrijednosti i tradicija NOB-e.

- Notorna je laž i historijska neistina da su u NOB -u stradali samo pripadnici jednog, srpskog naroda. To je i vrijeđanje žrtava i antifašista iz tog naroda koji su svoje živote položili za bratstvo i jedinstvo svih naroda koji su se na čelu s Titom borili za bolje i poštenije društvo. Iz tih razloga politika u RS i ne da antifašistima iz tog entiteta da zajedno sa antifašistima iz cijelog regiona na Neretvi, Sutjesci, Igmanu, Drvaru i drugim historijskim mjestima, obilježavamo te historijske podvige i herojstva Titovih partizana - ističe Skenderagić.

Notorna laž i historijska neistina

Ističe da pokušavaju da nas ubijede da su četnici bili antifašisti, a da su partizani činili zločine, što je, kako naglašava Skenderagić, notorna laž i historijska neistina.

- Upravo je takozvana Paljanska skupština 1992. godine poništila sve odluke ZAVNOBiH-a, kako bi na taj način pokušali izbrisati historijski kontinuitet postojanja BiH kao države sa stoljetnom tradicijom. Uostalom, spomen-park Vraca je proglašen nacionalnim spomenikom i na njemu se ne smiju vršiti nikakve prepravke. Gradonačelniku Istočnog Sarajeva bi bolje bilo da taj mali dio, koji je na žalost ostao na teritoriji RS, uredi kao što su to posljednjih godina uradile vlasti Kantona Sarajevo i općine Novo Sarajevo - zaključuje Skenderagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.