ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Milorad Dodik o 9. januaru: Prigovori iz Sarajeva imaju patološki politički karakter

Taj datum je nešto što ostaje zauvijek i što traje, kazao Dodik

Milorad Dodik. Agencije

Srna

12.1.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da će Republika Srpska nastaviti da obilježava 9. januar kao dan RS-a.

- Povodom obilježavanja 9. januara čujemo odavno poznate stavove kojima pojedinci pokušavaju da ospore ovaj datum. Taj datum je nešto što ostaje zauvijek i što traje, kao što će trajati Republika Srpska. Ostala dvojica članova Predsjedništva smatraju da imaju pravo na to, iako to nije stvar Predsjedništva BiH - naglasio je Dodik.

On je istakao da su inkvizitori međunarodne zajednice u Ustavnom sudu BiH "tradicionalno usmjerni protiv Srba".


Neustavne odluke

- Značaj 9. januara - Dana Republike ostat će snažno utisnut u našem narodu. To je iskazano i ove godine kada su mnogi naši građani isticali zastave na svojim stanovima, kućama, balkonima i automobilima, praznik je proslavljen u krugu porodice i nema mogućnosti da ova činjenica bude promijenjena - rekao je Dodik.

On je istakao da prigovori povodom 9. januara, koji dolaze iz Sarajeva, imaju "patološki politički karakter".

- Svima je poznato da Ustavni sud BiH radi protiv Srba i Republike Srpske, što je potvrđeno i odlukama koje je donosio, a jedna od njih je i o 9. januaru. Ovakav Ustavni sud će razbiti BiH svojim neustavnim i kriminalnim odlukama usmjerenim protiv srpskog narodaa i Republike Srpske. Ovaj sud ne brani BiH, nego je ruši jer ne poštuje Ustav BiH. Sinonim za Ustavni sud BiH je političko nasilje - ocijenio je Dodik.

Dolazak novih sudija

Prema njegovim riječima, sve odluke Ustavnog suda BiH koje su donesene protiv Republike Srpske nemaju ustavni osnov, pa tako i odluka o 9. januaru.

- Ustavni sud pokušava da nametne stavove o Republici Srpskoj i tako će nastaviti da radi. Dolazak novih sudija govori o tome da su to pažljivo birane i kreirane ličnosti koje treba da rade protiv Srba i Republike Srpske. Njemica koja je došla je apriori protiv Srba. Uprkos svemu, mi ostajemo posvećeni Republici Srpskoj, privrženi 9. januaru i našem nacionalnom interesu - poručio je Dodik. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.