OPROŠTAJ OD ALIMA

Akademik Duraković: Niz generacija će besjediti s prof. Karalićem posredstvom njegovih tekstova

Djelo Mahmuta Karalića predstavlja opus, da parafraziram Rolanda Barthesa, koji irealizira autorov potpis, a njegovo djelo pretvara u svojevrsni mit

Akademik Duraković: Usredsređen na afirmiranje najvećih vrijednosti. Avaz

Piše: Prof. Dr. Esad Duraković

12.1.2021

Među dobitnicima prestižne međunarodne nagrade "Šejh Hamed" za prevodilaštvo u 2019. godini bili su Esad Duraković i Mahmut Karalić. Ovu nagradu dobili su prvi s prostora bivše Jugoslavije.

Povodom smrti prof. Karalića, akademik Duraković napisao je tekst za „Avaz“, koji ovjavljujemo u cjelosti:


Skrušenost i znanost idu zajedno

-Nije mi poznato da je neko ovdje preveo s arapskog jezika gotovo cijelu biblioteku hadisa: prema mojim saznanjima, jedini na ovim prostorima učinio je to Mahmut Karalić, koji je preselio na ahiret.

Akademik Duraković: Usredsređen na afirmiranje najvećih vrijednosti. vaz

Budući da je hadis, uz Kur'an, temelj svjetske religije islam, to znači da je Mahmut ef. Karalić u oblasti islamistike, a time i orijentalno-islamske kulture općenito, dao doprinos koji je jedva mjerljiv u cijelome velikom kulturalnom krugu.

To je ona vrsta opusa koja obilježava jedno vrijeme, čak epohu i jednu kulturu, jer, nakon ulaska takvog opusa u bilo koju kulturu ona više nije ista kao što je prije bila. Naučnici u svijetu prepoznali su vrijednost Karalićeva djela te su mu u Kataru dodijelili veliko priznanje 2018. godine.

Prof. Karalić: Dobitnik međunarodne nagrade "Šejh Hamed". Avaz

Imao sam priliku sjediti s njim nakon dodjele toga priznanja i podsjetiti se (jer smo se poznavali gotovo od djetinjstva) Mahmutove staloženosti, naučničke smirenosti i dostojanstva kakvi mogu doći samo iz karaktera i uma istinskog naučnika.

Jer, skrušenost i znanost uvijek idu zajedno, osnažuju se i rastu u uzajamnim proporcijama.


Smrti naučnika su posebne

Smrti naučnika po mnogo čemu su posebne. Možda je žaljenje za preminulim naučnicima jače u širem krugu ljudi, ali njihova duša i njihov um ostaju s nama u njihovim djelima.  

Cijeli niz generacija će besjediti s njima posredstvom njihovih tekstova. Mahmut Karalić je pripadao toj vrsti ljudi: naučnik koji je bio optimalno usredsređen na afirmiranje najvećih vrijednosti našega svijeta zarad toga svijeta i zarad ahireta.

Djelo Mahmuta Karalića predstavlja opus, da parafraziram Rolanda Barthesa, koji irealizira autorov potpis, a njegovo djelo pretvara u svojevrsni mit.

Tako ne dopuštamo smrti da se dočepa onoga što nam je neizmjerno važno i što je zauvijek živo - napisao je akademik Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.