14. SJEDNICA

U Domu naroda ništa novo: Bećirović raspravljao s Majkić, odbili mu sve incijative

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da je sjednica zapravo bila fingiranje nekog rada

Denis Bećirović i Dušanka Majkić. Avaz

Piše: D. Hadžović

12.1.2021

Još jedna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH protekla je obilježena raspravama delegata SDP-a Denisa Bećirovića i delegatkinje SNSD- Dušanke Majkić u svim pitanjima oko kojih se raspravljalo.

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da je sjednica zapravo bila fingiranje nekog rada tako što su razmatrani zastarjeli izvještaji, a zanemarene suštinske stvari za građane BiH. 

- Nije razmatrana migrantska kriza, nema na vidiku budžeta za 2021. godinu. Ovo je najgori saziv Vijeća ministara BiH i najgori sastav domova Parlamentarne skupštine BiH svih vremena, kazao je Bećirović nakon sjednice.


Usamljeni Bećirović

Prije kraja sjednice delegati su odbili nekoliko inicijativa koje je predložio Denis Bećirović.

Jedna od njih odnosi na zahtjev prema Vijeću ministara da se u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o zaštiti vode za ljudsku potrošnju u Bosni i Hercegovini.

Kako je napomenuo u pitanju je veoma važna oblast koja treba biti zakonski definirana podsjećajući na nedavni događaj kada su tone smeća Drinom doplivale do hidroelektrane u Višegradu napravivši ekološku katastrofu.

Osim te nije usvojena ni inicijativa Bećirovića kojom je trebalo biti zaduženo Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru dostavi cjelovitu analizu o uspostavljenim paralelnim vezama Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska s posebnim osvrtom na poštivanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Delegatsku podršku nije dobila ni njegova inicijativa kojom je također trebalo biti zaduženo Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru uputi Strategiju prevencije genocida u Bosni i Hercegovini.

Ogorčen i Miletić

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da se Dom naroda bavi trivijalnim stvarima i da će to potrajati dok ne bude imenovan bolji saziv. 

- Strpjet ćemo se najmanje dvije godine", istakao je Miletić, upozorivši da je BiH četvrta zemlja u svijetu po broju ljudi koji umiru tokom pandemije koronavirusa.

Upozorio je da su se predstavnici vlasti jednostavno oglušili na inicijativu da je potrebno uvrstiti vakcine protiv koronavirusa na listu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

- Oglušili su se na inicijativu da se na dnevni red uvrsti inicijativa za utvrđivanje osnovice za plaće. Nije uredu da neko ima plaću kao pola paušala jednog političara, kazao je Miletić.

Zaključio je kako je razlika u plaćama 1:10 i kako će se to prije ili kasnije promijeniti, pa makar i političarima bile smanjene plaće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.