TUŽILAŠTVO BIH

Jahja Vuković sa 15 godina pristupio terorističkoj organizaciji u Siriji

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front“

A. Ka.

Otišao u Siriju 2014. godine

Foto: Ilustracija


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jahje Vukovića (22) zvanog Abdulaziz. Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije “Al Nusra Front” koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom. 

Ileglano prešao granicu

Optuženi se tereti da je dana 16. juna.2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon dva mjeseca otputovao avionom u Tursku. Nakon toga je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području. 

- Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front“ (“Al Nusra Front”) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura ISIL-a nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu BiH.

Pružao pomoć

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke skupine.  

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na