NA LICU MJESTA

Asim Sarajlić saslušan u Tužilaštvu BiH: Gdje je 20.000 KM od Audija Q5 koji je prodao supruzi direktora OSA-e

Na ime Amele Šehović od 27. maja 2019. godine vodi se Audi Q5, koji je kupila od Sarajlića. Od ukupne 62.000 KM plaćene s računa 42.000 KM, ali nema traga ostatku novca

Piše: Miralem Aščić

13.1.2021

Osman Mehmedagić i Asim Sarajlić. M. Aščić

U Tužilaštvu BiH jutros je saslušan i Asim Sarajlić, delegat SDA u Domu naroda Bosne i Hercegovine. On je dobio poziv da da iskaz na okolnosti prodaje automobila Audi Q5  supruzi direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, Ameli Šehović. 


Na njeno ime se, naime, od 27. maja 2019. godine vodi Audi Q5, koji je kupila od Sarajlića.


Sarajlić je u Tužilaštvu dao iskaz u prisustvu advokata Fahrudina Ibrišimovića. Problem zbog kojeg je sporna ova kupoprodaja je i taj što je Sarajlić član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, čiji je direktor Mehmedagić.




Sumnja se da je i ovaj dio transakcije plaćen u gotovom novcu

Naime, prema detaljima finansijske istrage, koju je po nalogu Tužilaštva BiH uradila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ugovorena vrijednost vozila bila je 62.000 KM. Ali, prema informacijama „Avaza“, Sarajliću su s računa Mehmedagića isplaćene 42.000 maraka.

Za preostalih 20.000 KM se traga. Tačnije, sumnja se da je i ovaj dio transakcije plaćen u gotovom novcu.

Tužilaštvo BiH, inače, Mehmedagića istražuje u okviru predmeta u vezi zloupotrebe položaja. Cilj je utvrditi da li je neko potrošio više nego je zaradio.

Ako jeste, onda postoji osnovana sumnja da je novac "opran".


Podsjećamo, u Tužilaštvu BiH jučer je saslušan i Šaćir Čedić, vlasnik lanca kafića "Vatra" u Sarajevu. On je iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. godine osumnjičenom direktoru OSA-e BiH Mehmedagiću.


Šta je utvrđeno istragom Tužilaštva i kada je ugovor između Sarajlića i Šehović potpisan. Avaz

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je, prema naredbi ove institucije, radila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata, koja je smještena u Posavskoj ulici na broju 22, Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.


No, u odlivu sredstava s računa osumnjičenog Mehmedagića ova sredstva uopće nisu prikazana. Tačnije, Mehmedagić za ovu nekretninu 2017. godine nije podigao novac s računa.


Naime, sumnja se da je Mehmedagić ovu nekretninu platio gotovim novcem, zbog čega je i Čedić pozvan u Tužilaštvo. Ugovor o prodaji je potpisan 22. maja 2017. godine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.