NA LICU MJESTA

Asim Sarajlić saslušan u Tužilaštvu BiH: Gdje je 20.000 KM od Audija Q5 koji je prodao supruzi direktora OSA-e

Na ime Amele Šehović od 27. maja 2019. godine vodi se Audi Q5, koji je kupila od Sarajlića. Od ukupne 62.000 KM plaćene s računa 42.000 KM, ali nema traga ostatku novca

Miralem Aščić
  • Osman Mehmedagić i Asim Sarajlić

    Osman Mehmedagić i Asim Sarajlić

    Foto: M. Aščić


U Tužilaštvu BiH jutros je saslušan i Asim Sarajlić, delegat SDA u Domu naroda Bosne i Hercegovine. On je dobio poziv da da iskaz na okolnosti prodaje automobila Audi Q5  supruzi direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, Ameli Šehović. 

Na njeno ime se, naime, od 27. maja 2019. godine vodi Audi Q5, koji je kupila od Sarajlića.

Sarajlić je u Tužilaštvu dao iskaz u prisustvu advokata Fahrudina Ibrišimovića. Problem zbog kojeg je sporna ova kupoprodaja je i taj što je Sarajlić član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, čiji je direktor Mehmedagić.

Sumnja se da je i ovaj dio transakcije plaćen u gotovom novcu

Naime, prema detaljima finansijske istrage, koju je po nalogu Tužilaštva BiH uradila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ugovorena vrijednost vozila bila je 62.000 KM. Ali, prema informacijama „Avaza“, Sarajliću su s računa Mehmedagića isplaćene 42.000 maraka.

Za preostalih 20.000 KM se traga. Tačnije, sumnja se da je i ovaj dio transakcije plaćen u gotovom novcu.

Tužilaštvo BiH, inače, Mehmedagića istražuje u okviru predmeta u vezi zloupotrebe položaja. Cilj je utvrditi da li je neko potrošio više nego je zaradio.

Ako jeste, onda postoji osnovana sumnja da je novac "opran".

Podsjećamo, u Tužilaštvu BiH jučer je saslušan i Šaćir Čedić, vlasnik lanca kafića "Vatra" u Sarajevu. On je iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. godine osumnjičenom direktoru OSA-e BiH Mehmedagiću.

  • Šta je utvrđeno istragom Tužilaštva i kada je ugovor između Sarajlića i Šehović potpisan

    Šta je utvrđeno istragom Tužilaštva i kada je ugovor između Sarajlića i Šehović potpisan

    Foto: Avaz


Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je, prema naredbi ove institucije, radila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata, koja je smještena u Posavskoj ulici na broju 22, Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.

No, u odlivu sredstava s računa osumnjičenog Mehmedagića ova sredstva uopće nisu prikazana. Tačnije, Mehmedagić za ovu nekretninu 2017. godine nije podigao novac s računa.

Naime, sumnja se da je Mehmedagić ovu nekretninu platio gotovim novcem, zbog čega je i Čedić pozvan u Tužilaštvo. Ugovor o prodaji je potpisan 22. maja 2017. godine.

NA VRH

Podijeli članak na