ŠOKANTNI PODACI

Prašović-Gadžo: Kako je ilegalnim migrantima uplaćeno blizu šest miliona KM, a i dalje su bez identiteta?

Gadžo, kako ja napisala, ove podatke je pripremila za sutrašnju sjednicu koju će Komisija za sigurnost PDPFBiH odrzati u Bihaću

Piše: M. Aš.

13.1.2021

Sanela Prašović - Gadžo. Avaz

Sanela Prašović - Gadžo, generalni sekretar Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), federalna parlamentarka i članica komisije za sigurnost u Predstavničkog doma Parlamenta FBiH objavila je danas podatke o tome koliko je uplaćeno novca migrantima iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine.

Gadžo, kako ja napisala, ove podatke je pripremila za sutrašnju sjednicu koju će Komisija za sigurnost PDPFBiH održati u Bihaću.


Podaci za protekle tri godine

Njen status prenosimo u cjelosti:

Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine (2018., 2019. i 2020.).

To je dio podataka koje sam pripremila za sutrašnju sjednicu koju će Komisija za sigurnost PDPFBiH odrzati u Bihaću.

Kao članica Komisije za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoja identifikaciona dokumenta, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte.

Naime, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacioni dokument.

Na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost u skladu navedenom predložit ću i određene zaključke.

Ako vas zanima koliko je pojedinačno po drzavama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tokom 2020. najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u našu državu uplaćeno iz Maroka, čak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana migrantima uplaćeno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaćeno 278.033,11 KM ili 179.527 USD. 

No, uz ukupne milionske iznose iznimno je važno da policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje: Da li su znali za novčane doznake putem Western Uniona i ako su znali kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH i pri tom većina odbija pokazati dokumenta? Ako nisu znali, evo sada znaju, pa ću svima u sistemu nadležnosti uputiti na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost poziv da počnu raditi svoj posao.


Državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao

Nisam još uvijek dobila službeni podatak koliko otvorenih transakcijskih računa u bankama u BiH imaju osobe koje nelegalno borave u državi, no zatražila sam i taj podatak i čekam informaciju.

Problem migranata u BiH je humanitarni no i sigurnosni i državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao.

Njihova pasivnost je u mnogim segmentima je nedopustiva jer ta pasivnost vodi direktno do pretvaranja BiH u parking za migrante.

Uz ovu temu o identificiranju i novcu, na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost ću govoriti i o potrebi uspostave sistema datiloskopske i sinjaletičke obrade osoba koje nelegalno borave u BiH a s ciljem prevencije krivičnih djela.

Koristim priliku da zahvalim Agenciji za bankarstvo FBiH i Western Unionu na saradnji.

Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima putem Western Uniona iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a...

Objavljuje Sanela Prašović GadžoSrijeda, 13. siječnja 2021.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.