NA LICU MJESTA

Klanjana dženaza prof. Karaliću, istinskom alimu i velikom patrioti

Brojna rodbina i prijatelji, predstavnici Islamske zajednice, saoborci iz Sedme muslimanske brigade i Trećeg korpusa Armije RBiH oprostili su se od Mahmuta Karalića

Piše: A. Nović

13.1.2021

Dženaza obavljena Radinovićima, rodnom selu prof. Karalića. A. Nović

U selu Radinovići kod Zenice danas je klanjana dženaza prof. Mahmutu ef. Karaliću, koji je preksinoć preminuo nakon teške bolesti.

Brojna rodbina i prijatelji, predstavnici Islamske zajednice, saoborci iz Sedme muslimanske brigade i Trećeg korpusa Armije RBiH oprostili su se od istinskog alima, vrsnog prevodioca hadiskih zbirki i prvog Evropljanina koji je diplomirao na Fakultetu za hadis u Medini.

Branio vrijednosti i promovirao vrline 

Dženazu namaz, prema oporuci prof. Karalića, predvodio je Hadis ef. Đulan, njegov prijatelj i zenički imam u džematu Talami, dok se prisutnima kao izaslanik reisu-l-uleme obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ismail ef. Smajlović. 

Ovom prilikom je, između ostalog, kazao da je rahmetli ef. Karalić, gdje god je bio, branio vrijednosti i promovirao vrline koje svi trebaju osjetiti i prepoznati i svakako nositi kroz dunjalučki život.

- Lijepa je poruka danas da je rahmetli Mahmut ef. Karalić ostavio oporuku kako se odnositi prema njemu, i to je umijeće velikoga alima kakav je bio i posvjedočio kroz brojna svoja djela - kazao je Smajlović.

Prof. Karalić rođen je 15. aprila 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice gdje je pohađao osnovnu školu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a nakon toga upisuje Fakultet hadisa i hadiskih nauka u Medini, kojeg je uspješno i u roku završio u prvoj generaciji ovog fakulteta 1980. godine.

Od 1980. do 1985. godine radi kao vjersko-prosvjetni referent u Odboru Islamske zajednice u Sarajevu i ujedno vanredno predaje hadis u Gazi Husrev-begovoj medresi. Od 1985. do 1992. godine prelazi u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i u njoj, kao redovni profesor, predaje hadis, tefsir i imamet.

Od 5. maja 1992. godine uključuje se u odbranu zemlje kao pripadnik Armije BiH. Bio je emir i jedan od osnivača Sedme muslimanske brigade. Nosilac je i najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.



Međunarodna nagrada države Katar

Od 1997. godine radi kao vojni ataše za zemlje Golfa u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Penzonisan je 2000. godine i od tada se bavio naučnim radom iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti. 


Profesor Karalić i akademik Esad Duraković 2018. godine dobili su prestižnu međunarodnu nagradu države Katar za prijevod i međunarodno razumijevanje “Sheikh Hamad” u kategoriji za dostignuće u prijevodu. Prof. Karalić je dobitnik nagrade za prijevod sljedećih knjiga: Sahihul-Buhari (komplet 7 tomova), Džami’ Et-Tirmizi (komplet sedam tomova), te Sunen Ebu Davuda (komplet sedam tomova).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.