INTERVJU

Ministrica Kisić-Tepavčević za "Avaz": Srbija je na vrijeme krenula po vakcinu

Nismo se samo pouzdali u COVAX, jer znamo kolika je zainteresiranost i mogli smo da pretpostavimo da će biti ti dugački redovi čekanja

Kisić-Tepavčević: Uskoro masovna imunizacija. Arhiv

Piše: Fahir Karalić

14.1.2021

Darija Kisić-Tepavčević, ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, dala je ekskluzivni intervju „Dnevnom avazu“.

Druga doza

Među prvima ste primili vakcinu. Postoji li ikakva razlika u odnosu na ostale vrste vakcinacija?

- To je kao i svaka druga vakcinacija. Svi su se interesovali da li imam neke reakcije nakon vakcine. Osim nekog blagog osjećaja bola na tom mjestu, nakon sat-dva nisam osjetila ništa. Ubrzo, 14. januara, treba da primim i drugu dozu. Sedam dana nakon primanja druge doze vakcine, prema uputstvu proizvođača, očekuje se da se stvara dovoljna količina antitijela koja me štiti od ovog virusa u narednom periodu.

Radujem se što ću uskoro da primim i drugu dozu. Nadam se da će i veliki broj građana u čitavom regionu biti vakcinisan, jer nam je to jedino oružje protiv ovog virusa. Da što više nas u nekom kraćem vremenskom intervalu bude vakcinisano i da stvorimo taj kolektivni imunitet, koji će da spriječi dalje epidemijsko širenje bolesti.

Kakav je interes građana Srbije za vakcinaciju?

- Što se tiče zainteresovanosti građana Republike Srbije, ona jeste velika. To pokazuje i činjenica da se veliki broj građana prijavio za vakcinisanje. U roku od nekoliko sati više od 50.000 građana se prijavilo. Nadam se da će tako biti i u regionu. To će nam omogućiti da normalno živimo i da putujemo, da nam ponovo granice budu otvorene, bezbjedne.

To je svjetlost na kraju ovog tunela u kojem smo živjeli tokom 2020. godine. Nadam se da ćemo uz pomoć vakcine i vakcinacije to uskoro da promijenimo.

Na vrijeme mislili

Kada očekujete masovniju vakcinaciju i kako je Srbija uspjela tako brzo nabaviti vakcine?

- To sve zavisi od organizacije zdravstvenih službi i rukovodstva u zemljama. Srbija ni po ekonomiji ni po broju stanovnika nije među vodećima ni u Evropu ni u svijetu. Ali na vrijeme smo mislili o tome, na vrijeme stali u red za vakcine, potpisali s vodećim proizvođačem i, prije svega zahvaljujući zalaganju predsjednika Aleksandra Vučića i njegovom ugledu, uspjeli smo da dobijemo te početne doze vakcina.

Srbija nije čekala nabavku vakcina samo putem COVAX-a i EU. BiH se, pak, oslonila na COVAX i još čeka prve vakcine.

- Osim COVAX-a, mi smo odmah na početku reagovali i uložili finansijska sredstva. Praktično, pojedinačno sa svim vodećim kompanijama država je vodila pregovore od samog početka. Nismo se samo pouzdali u COVAX, jer znamo kolika je zainteresovanost i mogli smo da pretpostavimo da će da budu ti dugački redovi čekanja. Nismo željeli da išta prepustimo slučaju. Sa svim vodećim kompanijama smo od samog početka, dok su bili u pretkliničkim fazama, vodili pregovore.

Različita predviđanja

Kada ćemo se vratiti normalnom životu?

- Na to pitanje vam niko ne može dati pouzdan odgovor. I prethodne sezone smo davali različita predviđanja zasnovana na poznavanju nekih karakteristika sličnih virusa i drugih epidemija koje se javljaju u zimskom periodu. Ali virus nas je uvijek brzo demantovao. Međutim, sada kad imamo vakcinu, te prognoze mogu biti opipljivije. Zavisno od obuhvata imunizacije i dostupnosti vakcina, mogli bismo očekivati da do kraja ove sezone respiratornih infekcija dostignemo taj stepen kolektivnog imuniteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.