REAKCIJE

Adnan Hadrović za "Avaz": U SAD se brani demokratija

Sjedinjene Američke Države su poslale snažnu poruku nakon nedopustivih poteza Trampa, smatra Hadrović

Adnan Hadrović. Avaz

Piše: D. Hadžović

14.1.2021

Postupak izglasavanja nepovjerenja američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) svega nekoliko dana prije inauguracije Džo Bajdena (Joe Bidena) za novog predsjednika postupak je odbrane američke demokratije, ističe u izjavi za „Dnevni avaz“ Adnan Hadrović, savjetnik za globalnu sigurnost, diplomatiju i međunarodne odnose na Institutu za razvojni impakt sa sjedištem u Vašingtonu.

Simbolička vrijednost

- S praktičnog gledišta, nema smisla Trampa opozivati sedam dana pred inauguraciju Bajdena, međutim, ima smisla u simboličnom smislu odbrane vrijednosti - ističe Hadrović.

Spašavanje republikanaca

On smatra da bi opoziv u konačnici mogao potvrditi čak i Senat, u kojem je potrebna dvotrećinska većina glasova, iako je broj republikanskih i demokratskih zastupnika u ovom tijelu danas izjednačen.

-Republikanci sad u ovom vide šansu da se otisnu od njega i da dokažu da su stranka američkih vrijednosti, konzervativniji od demokrata u ekonomskom smislu, ali da baštine temeljne američke vrijednosti, što nije personificirao Tramp. Postoji mogućnost da 17 republikanskih senatora posluša Miča Mekonela (Mitch McConell), lidera republikanaca u Senatu, i krene za njim - kaže Hadrović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.