SPORAZUM O READMISIJI

Prodanović: Migrante iz BiH treba vratiti u zemlje porijekla koje nisu u ratu

Treba ostvariti takav ambijent da oni koji su nelegalno ušli budu deportovani u zemlje porijekla ukoliko to ne krši njihova osnovna ljudska prava, kazao Prodanović

Lazar Prodanović. Arhiv

Srna

14.1.2021

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da bh. vlasti u skladu sa Zakonom o readmisiji, moraju mnogo više uraditi na tome da oni koji su ušli nelegalno u BiH budu vraćeni u zemlje porijekla ako te zemlje nisu u ratnom konfliktu.

Kako je kazao, upravo najveći broj migranata je iz zemalja u kojima trenutno nije ratno stanje.

Komentirajući tvrdnje ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selme Cikotića koji je nedavno rekao da je "readmisija gotovo nemoguća misija", Prodanović je istakao da je to odgađanje problema i da vlasti u BiH treba da postupaju u skladu sa sporazumom o readmisiji.

- Treba ostvariti takav ambijent da oni koji su nelegalno ušli budu deportovani u zemlje porijekla ukoliko to ne krši njihova osnovna ljudska prava. Postoje pravila prema sporazumu o readmisiji kada zemlja ne može prihvatiti taj model - rekao je Prodanović.

Otkrivanje identiteta

Naglasio je da je sasvim sigurno da u BiH postoji jedan broj migranata koji ne žele otkriti identitet, ali da je znatno veći broj onih koji posjeduju dokaze o identitetu.

Prodanović smatra da su motivi onih koji su u migrantskom valu najvjerovatnije ekonomske prirode.

- Moguće je da postoje i neki drugi motivi, u prvom redu sigurnosni. To je mnogo opasnije i kod tih osoba je prisutan motiv da im se ne otkrije identitet - dodao je Prodanović.

Istakao je da nisu bez osnova tvrdnje da je BiH postala žrtva projekta novog naseljavanja ljudi koji su u valu migrantske krize.

- Nije nemoguće da se BiH naseljava ljudima iz Pakistana, Afganistana i drugih islamskih zemalja. Ako u BiH bude neko i ostajao, to će biti oni 'najgori', oni koji su najlošijeg ekonomskog i obrazovnog statusa, kao i oni sumnjivog sigurnosnog statusa. To stanje će nesumnjivo zavisiti od toga koliko će biti ojačana granica EU. Takav scenarij naseljavanja migrantima za ostale zemlje zapadnog Balkana nije nemoguć - upozorio je Prodanović.

Nelegalni boravak

U protekle tri godine je migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem "Western Uniona" iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM, navedeno je u podacima koje je zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo pripremila za današnju sjednicu Komisije za sigurnost.

Ona je upitala kako osobe koje nelegalno borave u BiH, a većina ih odbija da vlastima u BiH i policijskim agencijama predoče svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem "Western Uniona" u bankama i poslovnicama "Pošte", budući da je za preuzimanje novca putem ovog servisa potrebno pokazati identifikacioni dokument.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.