REAKCIJE

Kasumović podržao privrednike u HNK, podsjetio na probleme zbog tunela Vranduk

Istakao je da ne treba dozvoliti da istu golgotu kakvu su privrednici preživljavali zbog tunela Vranduk sada proživljavaju i privrednici iz HNK

Kasumović: Zenica je, također, imala identičan problem. Avaz

Piše: D. Pašalić

14.1.2021

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, podržao je privrednike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji negoduju zbog rekonstrukcije tunela Crnaja prije nego je osiguran alternativni putni pravac, zbog čega su danas protestirali i blokirali magistralu.

Prema njegovim riječima, smatra da se najprije trebao uraditi alternativni pravac, kako ne bi došlo do posljedica po privredu Jablanice i ostala područja.


Kilometarske kolone

- Nažalost, Zenica je, također, imala identičan problem kada se rekonstruisao tunel Vranduk, bez da je prethodno napravljena kvalitetna zaobilaznica, odnosno alternativni put. Građani Zenice, ali i iz cijele BiH, zbog nepripremljenosti i neprofesionalnog ulaska u projekt rekonstrukcije tunela Vranduk bili su primorani stajati u kilometarskim kolonama satima, dok je vani temperatura prelazila preko 30 stepeni. Osim toga, štete po privrednike su, također, bile nesagledive - ocijenio je zenički gradonačelnik.


Mišljenja je, dodaje Kasumović, da bez dileme treba poštovati privredu, jer od nje svi živimo.


- Podržavam zahtjev tamošnjih privrednika da se najprije osigura alternativni pravac, a tek onda rekonstruiše tunel Crnaja. "Ceste Federacije BiH" su i sa nama, odnosno Gradom Zenica, potpisali Sporazum o prijateljskom okruženju, obećali mnogo toga, kao i to da će vratiti lokalne puteve u prvobitno stanje kako je to bilo prije nego su im služili kao zaobilaznica, međutim, ništa od toga nisu ispunili, zbog čega će ih Grad Zenica i tužiti - poručio je on.

Spriječiti nesagledive posljedice

Istakao je da ne treba dozvoliti da istu golgotu kakvu su privrednici preživljavali zbog tunela Vranduk sada proživljavaju i privrednici iz HNK.


- Pozivam nadležne da promptno reaguju i spriječe nesagledive posljedice - zaključio je on.

Podsjetimo, pedesetak privrednika okupilo se danas kod tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar, nezadovoljni zbog rekonstrukcije ovog tunela, ukazujući na posljedice koje će za Jablanicu i ostala područja prouzročiti blokada Crnaje, do koje će doći usljed rekonstrukcije. Negoduju jer, kako su poručili, nema alternativnog pravca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.