ERKIĆ RAZOČARANA

Aktivistica za ljudska prava dobiva uvredljive poruke jer je osudila izjavu Stanivukovića

Izjavila da je Stanivuković nedavnom izjavom "Jesam zauzet, ali nisam oduzet" uvrijedio osobe sa invaliditetom

A. J. / Srna

14.1.2021

Erkić i Stanivuković. Arhiv

Aktivistkinja za ljudska prava osoba sa invaliditetom Ana Kotur Erkić izjavila je Srni da joj od ponedjeljka, kada je na svom Twitter nalogu osudila izjavu gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića - "Jesam zauzet, ali nisam oduzet", neprestano stižu uvredljive i pogrdne poruke od osoba koje su stale u njegovu zaštitu.


- Od ponedjeljka naveče pojedinci uzimaju tu slobodu da mi pišu po društvenim mrežama sve što im pada na pamet, tvrdeći da nisam objektivna. Ne želim citirati ništa od dobijenih poruka, jer nisu primjerene javnom prostoru, a sa druge strane toliko su ostrašćene da ne mogu da im odogovorim niti da se spuštam na nivo na kojem se one iznose - rekla je Erkić koja je u ponedjeljak izjavila da je Stanivuković nedavnom izjavom "Jesam zauzet, ali nisam oduzet" uvrijedio osobe sa invaliditetom, ali i ponizio sve žene, te da on svoj govor primjeren kafanskom i kolokvijalnom okruženju prenosi u javnu sferu bez svijesti o posljedicama.

 

Podrška ambasadora Filda

Erkić je naglasila da je poražavajuće da nijedna nevladina organizacija, niti zvanična institucija nisu stale u odbranu njenog prava na stav i javnu kritiku, a najstrašnije je da su institucije kojima je mandat zaštita ljudskih prava u ovom slučaju potpuno zakazale i to ne kada je već sve eskaliralo, već mnogo ranije kada je prijavljivala slične situacije.


- Ovo datira još od maja prošle godine kada sam prvi put osudila govor poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića koji je u političkom duelu, obraćajući se članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku upotrijebio izraz koji se dovodi u vezu isključivo sa osobama sa invaliditetom i to u zakonskom kontekstu ne čak ni u kolokvijalnom - navela je Erkić.

 

Ona je pojasnila da je Vukanović više puta omalovažavao u objavama na svom blogu što je prijavila i Etičkom odboru Narodne skupštine i instituciji Ombudsmana zajedno sa organizacijama osoba sa invaliditetom.


- Oni su tada objavili šturo saopštenje kako treba da radimo na kulturi dijaloga. Drugi put, kada sam osudila i prijavila Ombudsmanu da Stanivuković u predizbornoj kampanji planira politički istup sa djecom sa poteškoćama u razvoju, Vukanović me ponovo vrijeđao na svom blogu a ombudsmani su smatrali da je to lični stav - rekla je Erkić.

Ona je istakla da je dobila podršku ambasadora Velike Britanije u BiH Metju Filda (Mathew Field) koji je na Twitteru objavio da je veoma uznemiren što ona dobija neprijateljske i pogrdne poruke na ličnoj osnovi.




- Očigledno da čovjek smatra da ovakve stvari ne smiju da se dešavaju. Zabrinjavajuće je da nijedna međunarodna organizacija nije slijedila njegov primjer - ocijenila je Erkić.  


Ona je navela da je pravobranilac osoba sa invaliditetom u Hrvatskoj još 2018. godine izdala dvije preporuke koje se tiču prava na učestvovanje osoba sa invaliditetom u javnom i političkom životu, odnosno učestvovanje kroz medijsko predstavljanje, u kojima se kaže da apsolutno nije prihvatljivo koristiti pogrdnu terminologiju, te da na društevnim mrežama dolazi do ekspanzije takvih pojava koje treba osuditi, odnosno da svi koji obavljaju javnu funkciju moraju da imaju veći stepen odgovornosti. 

Institucija Ombudsmana ne slijedi primjer zemalja u okruženju

- Nažalost, Hrvatska je očigledno veoma daleko u odnosu na nas i mene to čini veoma tužnom. Naša jedina institucija za zaštitu ljudskih prava, koja formalno ima takav mandat, a to je institucija Ombudsmana ne slijedi primjer zemalja u okruženju i ne postavlja ljestvicu zaštite ljudskih prava mnogo više, posebno kada imamo na umu da je ovdje sloboda govora shvaćena neograničeno a ne kako zaista jeste. Sloboda govora jeste pravo, ali sve dok ne ugrožava pravo druge osobe i drugih grupa na bilo koji način - naglasila je Erkić.

Ona je rekla da joj degutantno da govori o svemu ovome, ali je veoma važno da javnost zna šta joj se dešava i sa čim se susreće, te podsjetila da je jedan od njenih kolega tražio javno izvinjenje Stanivukovića zbog svoje izjave, ali da ono do danas nije stiglo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.