IZVJESTILAC EP ZA BIH

Rangel za "Avaz": Napredak je moguć, pa ne treba izmišljati toplu vodu

Naša glavna poruka Sarajevu je da su institucionalne reforme moguće, da se mogu uraditi u kratkom vremenu

Rangel: Najvažnija je politička volja. Agencije

Piše: T. Lazović

14.1.2021

Bosna i Hercegovina može provesti potrebne reforme i dostići kandidatski status već ove godine, ali za to je potrebno provesti reforme, a njih nema bez političke volje, izjavio je za „Dnevni avaz“ Paulo Rangel, član Parlamenta Evropske unije i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu.

Ustavne promjene

Rangel je pokretač i nove rezolucije u Evropskom parlamentu koja će se uskoro naći u debati na radnim tijelima i na plenarnom zasjedanju. Rezolucija, između ostalog, poziva bh. vlasti da pokrenu ustavne promjene, poziva na borbu protiv korupcije, da se pokrenu istrage o izbornim neregularnostima, pojača borba protiv ilegalnih migracija i negativnih efekata pandemije koronavirusa.

- Naša glavna poruka Sarajevu je da su institucionalne reforme moguće, da se mogu uraditi u kratkom vremenu. Nije potrebno izmišljati toplu vodu, većina tih rješenja postoji unutar Evropske unije, ne moraju biti jednaka, ali postoje realne opcije, bilo da je riječ o borbi protiv korupcije ili izmjenama zakona o javnim nabavkama. Sve ovisi o političkoj volji - kaže Rangel.

Prema njegovim riječima, samo provođenje reformi može donijeti napredak na evropskom putu, uprkos političkim sukobima i previranjima.

- Kandidatski status jeste cilj i, ako budu ispunjene reforme, EU će to podržati. Ako postoje problemi u dijalogu, Evropska unija je spremna pomoći. Ne želimo nametati rješenja, ali, ako ste spremni prihvatiti, mi ćemo pomoći ubrzati ritam reformi - ističe on.

Faksimil rezolucije: Najvažnija pitanja za BiH. Faksimil

Koordinirani odgovor

Rezolucija Evropskog parlamenta traži i od Evropske komisije da zapadnom Balkanu pošalje dovoljne količine vakcina protiv koronavirusa. Poziva na koordinirani odgovor i mjere borbe protiv posljedica pandemije na državnom nivou. Također, Rangelova rezolucija osuđuje svaku vrstu „historijskog revizionizma, secesionističke retorike, poricanja ili glorificiranja ratnih zločina“.

- Evropski parlament naglašava hitnu potrebu za rješavanjem nedostataka u ustavnom okviru i reformama koje bi BiH transformirale u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu te poziva međunarodnu zajednicu da olakša uvjete za ustavni dijalog pod vodstvom EU - navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

O novom visokom predstavniku

Na pitanje o inicijativi za imenovanje novog visokog predstavnika koju je pokrenula Njemačka, Rangel kaže da ne vidi u tome problem.

- Mislim da je to dobra ideja, posebno ako se to dogovori s bh. vlastima - dodaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.