VIJEĆE MINISTARA BIH

Tegeltija: Nismo se uspjeli dogovoriti sa MMF-om, evo šta su tražili

Za mene je bilo iznenađujuće to da je šef Misije MMF-a na početku rekao da od nas ne očekuju teške ekonomske reforme, rekao Tegeltija

Zoran Tegeltija. Avaz

Fu. M. /Srpskainfo

15.1.2021

Razgovori o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bili su teški i neobični, rekao je u intervjuu za "Srpskainfo" predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

- Za mene je bilo iznenađujuće to da je šef Misije MMF-a na početku rekao da od nas ne očekuju teške ekonomske reforme, što je činjenica. Takođe je činjenica da su ponekad reforme bile upravo vezane za neke ekonomske teme, poput smanjenja plata, povećanja poreza i slično. Za ovaj put su otprilike rekli "mi tražimo da vi trošite, stvorite pretpostavku da se održi potrošnja", a da nakon završetka borbe s kovidom uđemo u drugu fazu reformi. Jasno je rečeno da se očekuju neke političke teme – istakao je Tegeltija.

Zaštita ekonomije

Dodao je da je njegovo stanovište odmah na početku bilo da ne treba da se bave političkim pričama, već da fokus aranžmana sa MMF-om bude borba protiv kovida, u smislu borbe za zdravlje ljudi i borba za zaštitu ekonomije.

- Na kraju su se isprofilisala dva, tri pitanja koja su politička pitanja, koja su dio naših pregovora s Evropskom komisijom i nije bilo nikakvog razloga da se ona pojave i u pismu namjere sa MMF. To su pitanja elektronskog potpisa, zakon o električnoj energiji, registar fizičkih lica u BiH unutar Centralne banke. To su ključne tačke oko kojih nije postignuta saglasnost - rekao je Tegeltija.

Nastavak pregovora

Kada je riječ o aranžmanima sa MMF-om Tegeltija navodi da u svakom trenutku mogu da budu nastavljeni.

- Ja sam više od deset godina dio izvršne vlasti na različitim nivoima u BiH koji pregovara sa MMF i ovo je prvi put da nismo uspjeli ispregovarati aranžman. Nadam se da će pregovori biti nastavljeni u naredna dva do tri mjeseca i da ćemo doći do dogovora - rekao je Tegeltija za "Srpskainfo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.