PROCESI

Sud Bosne i Hercegovine odbio optužnicu protiv Vahidina Šahinpašića

Optužnica protiv Šahinpašića podignuta je 15. decembra prošle godine, nakon čega je vraćena na doradu, a potom i odbijena

Šahinpašić: Odbijena optužnica. Arhiva

Piše: Miralem Aščić

15.1.2021

Sud Bosne i Hercgovine odbio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Vahidina Šahinpašića, glavnog inspektora SIPA-e, potvrđeno je za "Avaz" iz Tužilaštva BiH. 

Optužnica protiv Šahinpašića podignuta je 15. decembra prošle godine, ali je potom vraćena na doradu. Međutim, Sud BiH je i nakon otklonjenih nedostataka iz optužnice, istu odbio. 

Osumnjičeni se tereti da je 30. avgusta 2017. godine, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao zapovjed djelatnicima SIPA-e, da izvrše lociranje i lišenje slobode osobe J.Š.Đ.

Također, u optužnici je navedeno da je Šahinpašić, u noći 05./06. septembra 2017. godine u svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.