SLUŽBA ZA EPIDEMIOLOGIJU

Blažević: Prijedlog je da se vakcinisanje odvija svakih 10 minuta kako se pacijenti ne bi susretali

Pokušat ćemo dogovoriti detaljnije procedure o procesu cijepljenja. Kao i određivanja timova za transport i rukovanje vakcinama, kazao je Pehar, direktor ZZJZ FBiH

Piše: N. Aj.

15.1.2021

Blažević: Reakcije mogu biti iz više razloga. Printscreen

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na pres-konferenciji povodom Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, kazao je kako je Vlada FBiH je prihvatila plan.

- On već neko vrijeme postoji. Cilj dokumenta je pružiti okvir za cijepljenje protiv korovavirusa zbog očuvanja zdravlja. Vakcina će biti besplatna i dobrovoljna za sve građane. Provođenje će se bazirati na bazi jednakosti i pravičnosti prema najugroženijim. Primarne skupine su u prvom dijelu zdravstveni djelatnici i drugi medicinski radnici, štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, osobe preko 65 godina, kao i oni koji rade s nima, osobe s hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u značajnim službama - kazao je Pehar.

Istakao je da je za utorak zakazan sastanak sa predstavnicima i operativnim timovima županijskih zavoda za javno zdravstvo.

- Pokušat ćemo dogovoriti detaljnije procedure o procesu cijepljenja. Kao i određivanja timova za transport i rukovanje vakcinama, njihovim izvještajima kao i drugim operacijama koje će se provoditi na terenu - kazao je Pehar.

Neželjene reakcije

Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazala je da su bolnice zadužene da formiraju svoj tim te da omoguće sve uvjete za prihvat cjepiva kao i vakcinacija.

- Zaduženi su i županijski zavodi za javno zdravstvo kako bi mogli provoditi vakcinaciju na terenu. Ovo cjepivo zahtjeva ultra hladni lanac. Ovo je novo cjepivo za sve nas, nikad nismo imali ovakvo cjepivo koje zahtjeva ovakvo skladištenje. Mora se uskladiti broj timova i broj osoba koje žele primiti vakcinu - kazala je Blažević.

Kako kaže, prijedlog je da se vakcinisanje odvija svakih 10 minuta kako se ne bi pacijenti susretali.

To bi značilo šest cijepljenja za sat. Također, moraju se pratiti i obavijestiti nadležne o neželjenim reakcijama te da je pacijenta potrebno nadzirati narednih 15 minuta zbog mogućih reakcija.

Prioritet zdravstveni radnici

Pretpostavili smo da bi se u u sat moglo cijepiti 12 korisnika ustanova ako tim bude išao od sobe do sobe. Detaljna edukacija o korištenju cjepiva i kako se koristi na terenu. Radimo na planu za komunikaciju koji je u završnoj fazi - kazala je Blažević.

Naglasila je da, s obzirom da će u biH za početak doći malo broj vakcina, u takvoj situaciji prioritetna skupina su zdravstveni radnici.

Neželjene rekacije su očekivane, poput crvenila od uboda. Svakako da se mora utvrditi razlog reakcije do koje može doći iz više razloga - istaknula je Blažević.

Pehar je istaknuo kako se "Pfizer" cjepivo mora potrošiti u roku od 5 dana od momenta kada se izvadi iz frižidera, odnosno kada više nije na temperaturi na kojoj je predviđeno da bude.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.