POSTIGNUT DOGOVOR

Dogovorena deblokada računa rudnika Zenica i Breza

Kako me je informirao direktor JP "Elektroprivreda BiH" Admir Andelija, usaglašen je model za deblokadu računa te da rudnici Breza i Zenica mogu u bruto iznosu isplatiti decembarsku plaću, rekao Husić

A. J. / Fena

Rudari će konačno dobiti plaće

Foto: Arhiv


Predstavnici Vlade Fedracije Bosne i Hercegovine i Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" dogovorili su na današnjem sastanku u Sarajevu način deblokade bankovnih računa Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica te ZD RMU Breza, koje je zbog neplaćenih doprinosa na plaće početkom sedmice blokirala Porezna uprava FBiH - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Otkazavanje štrajka

- Kako me je informirao direktor JP "Elektroprivreda BiH" Admir Andelija, usaglašen je model za deblokadu računa te da rudnici Breza i Zenica mogu u bruto iznosu isplatiti decembarsku plaću - kazao je Husić.

Navodi kako je dogovoreno i da direktori oba rudnika upute zahtjev prema PUFBiH da se, a u skladu s usaglašenim dogovorom Vlade FBiH i JP EPBiH, odblokiraju računi te da se početkom naredne sedmice isplate plaće u oba rudnika.

- Nakon isplate decembarske plaće, steći će se uslovi da sindikalne podružnice ova dva rudnika, uz saglasnost Saveza samostalnog sindikata rudara FBiH, mogu otkazati zakazani štrajk za 22. januar. Obje su organizacije, podsjećam, najavile štrajk 11. januara - napominje Husić.

Osiguran novac

Direktori Muamer Omerhodžić iz ZD RMU Breza i Dragan Peranović iz ZD RMU Zenica ranije su u izjavi za Fenu potvrdili da imaju osiguran novac za isplatu plaća, ali da čekaju deblokadu računa. 

NA VRH

Podijeli članak na