PRENOSIMO

Kako HDZ-ov Vjekoslav Mandić spašava Sebiju Izetbegović

Plan je, kako je rečeno Raportu, da se procedure razvlače do maksimuma, a poželjno je do 2022. godine, tačnije do Općih izbora

Raport

16.1.2021

Mandić u misiji spašavanja Sebije Izetbegović: Koalicija SDA-HDZ funkcionira savršeno. Raport

Kako Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ističe mandat, a samim tim se "klima" i fotelja direktorici Sebiji Izetbegović, reagiralo je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, piše portal Raport.


Međutim, reakcija je pokazala da koalicija SDA-HDZ idalje savršeno funkcionira.


Kako Raport saznaje, HDZ-ov ministar zdravstva u Vladi FBiH Vjekoslav Mandić 12. januara uputio je dopis svima koji delegiraju članove Upravnog odbora KCUS-a, a u kojem ih obavještava da krenu u procedure imenovanja novih članova.


Međutim, u istom dopisu Mandić je naglasio nešto što dokazuje da će koalicija SDA-HDZ pokušati što duže zadržati Sebiju Izetbegović na čelu najveće zdravstvene ustanove u BiH.


- Obavještavamo vas da je ovo ministarstvo pokrenulo proceduru za upućivanje Vladi FBiH prijedloga rješenja o razrješenju predsjednika i članova Upravnog vijeća Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo, kao i prijedloga rješenja o privremenom imenovanju navedenog Upravnog vijeća, sukladno Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima - navodi se u dopisu koji je u posjedu Raporta.


To u suštini znači da je Mandić već pripremio v. d. članove Upravnog odbora po volji HDZ-a i SDA koji će idalje držati profesoricu Izetbegović na direktorskoj poziciji.


Ova informacija potvrđena je Raportu iz više izvora u Vladi FBiH i Vladi KS.


Plan je, kako je rečeno Raportu, da se procedure razvlače do maksimuma, a poželjno je do 2022. godine, tačnije do Općih izbora.


Naime, čak i ako vlade kantona, koje delegiraju članove UO, završe sve procedure, Ministarstvo zdravstva može odugovlačiti s upućivanjem tih prijedloga prema Vladi FBiH, koju vode SDA i HDZ.


Trenutni članovi Upravnog odbora, koji svesrdno podržavaju rad Sebije Izetbegović su:


Jasmin Kapetanović, Kanton Sarajevo (predsjednik), Dželaludin Junuzović (Kanton Sarajevo, član), Orahovac Teufik (iz reda zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, član), Amer Ovčina (iz reda zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, član), Feriha Hadžagić – Čatibušić (iz reda zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, član), Samir Muminović (Unsko-sanski kanton, član), Harun Šestić (Zeničko-dobojski kanton, član), Nusret Popović (Bosansko-podrinjski kanton, član), Dalibor Kolak (Srednjobosanski kanton, član), Amra Karić (ispred Federacije Bosne i Hercegovine, član) i Ankica Kolar-Jurčević (ispred Federacije Bosne i Hercegovine, član).


Ne bi to bio prvi put da Vlada FBiH odbije izvršiti prijedlog kantonalnih Vlada. Zadnji put se to desilo kada je odbijen prijedlog Vlade Kantona Sarajevo za izmjenu dva člana. Tada je u UO trebao ući Ismet Gavrankapetanović, koji nije po volji direktorici Izetbegović, piše Raport.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.