POGLED IZ OPOZICIJE

2021. - godina političke kulminacije i ekonomskog sloma

Vladajuća oligarhija u BiH, predvođena već skoro tri decenije nacionalnim politikama, uspjela je iscrpiti sve društvene, ljudske, ali i prirodne resurse

Vojin Mijatović. Avaz

Piše: Vojin Mijatović

17.1.2021

Već punih 26 godina Bosna i Hercegovina kao postratna zemlja pokušava bezuspješno da pronađe ispravan kurs političke stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Iako često predmet pogrešnih eksperimenata međunarodne zajednice, sve naše faze tranzicije kako iz socijalističkog u kapitalističko društvo, kako iz konflikta u suživot, prolazili smo s vrlo malo izgradnje sistema te vrlo brzo prelazili iz faze u fazu a da nismo bili spremni za sljedeći korak.


Ekonomska kondicija

Kada bismo pokušali da analiziramo šta su uzroci takvog puta trebalo bi nam puno vremena i prostora, a ni tada nisam siguran da bismo došli do konačnih zaključaka. Kako god, svaku novu godinu smo dočekivali s novim očekivanjima nadajući se da će ipak biti bolja nego prethodna iako je, ako realno pogledamo, svaka sljedeća donosila još komplikovanije i teže političke odnose te sve slabiju ekonomsku kondiciju zemlje. 

Puno kriminala, korupcije, političkih dilova, propalih eksperimenata međunarodne zajednice nataložilo se ispod tepiha Bosne i Hercegovine i postavlja se samo pitanje ima li mjesta za još svega toga ispod tepiha. Lično smatram da mjesta više nema, a vremena je nestalo odavno. Vladajuća oligarhija u BiH, predvođena već skoro tri decenije nacionalnim politikama, uspjela je da iscrpi sve društvene, ljudske, ali i prirodne resurse, uspjeli su da prodaju svu društvenu vrijednost, ali i da zaduže naciju u iznosu od pet društvenih bruto proizvoda iako je on, ruku na srce, na niskom nivou.

Mnogi iz godine u godinu krive iste vladajuće, pa onda nesposobnu opoziciju, pa međunarodnu zajednicu, pa naposljetku, kada iscrpe sve, krive narod. A, zapravo, kada šteta nastane, nije više toliko bitno ko je kriv, mnogo bitnije je shvatiti uzroke, okvir i smisliti plan kako dalje.

Svi zaboravljamo da je pravljenje države i nacije dugotrajan proces, pa u konačnici najrazvijenije evropske države su pravljene vijekovima. Sada će svi gaknuti - pa nije naša država stara samo 26 godina, i nije, slažem se, samo se postavlja pitanje šta smo, sem naziva i malo tradicije, sačuvali iz, recimo, srednjovjekovne Bosne. Nažalost, gotovo ništa.

Ali, hajde da se vratimo na danas, 2021. godina će, bez sumnje, biti godina završnih računa, kako u političkom tako i ekonomskom smislu. Sve ono što se skrivalo ispod tepiha ove gotovo tri decenije će biti izneseno na sto. Ove godine slijede, bez dileme, veliki politički lomovi, ove godine ćemo svjedočiti velikim aferama, ali da nemamo dilemu, sav ceh će ponovo platiti građani i država. E, sada ona famozna - neka samo odu ovi platićemo i posljednji ceh. Negdje se i slažem, samo ključno je ko dolazi poslije njih, ali o tome na kraju. Paralelno s političkim lomom doživjet ćemo i ekonomski krah, to je prosto neizbježno. Ova pandemija i posljedice zbog nje samo su ubrzali taj krah. Predugo je BiH ekonomija u fazi tranzicionog propadanja.

Koliko god smo vremena i para izgubili raznim reformama i tranzicijama, sve je to pojeo preskupi državni aparat putem koga su vladajući opstajali sve ove godine. I da bude jasno svima, a pogotovo onim velikim patriotima koji su godinama na državnim jaslama, neće niko ukidati entitete i neće niko uništiti državu, vi ste pojeli i državu i entitete, a budemo li nastavili da vas plaćamo u ovom broju na svim nivoima, pojest ćete na kraju i narod.


Ogromne reforme

Dakle, bez želje da crnim i ubijam optimizam, ali 2021. godina će biti jedna od najtežih u našoj skorijoj historiji, ali ona isto tako može biti godina buđenja ukoliko zaista shvatimo da je sve u našim rukama. Ali, moramo shvatiti da je vrijeme za ljude i politike koji su spremni hrabro da izađu pred građane, pobijede vladajuće, urade temelje i ogromne reforme i ustavnog i političkog i ekonomskog sistema i budu spremni da izgube na sljedećim izborima. 

Dakle, trebaju ljudi i stranke koji će brutalno iznijeti pred građane stvarno stanje života i plan kako spasiti život, biti spremni da kažu - od danas krv, rad i znoj, i biti spremni da podnesu sav pritisak građana zbog toga i kad nisu krivi za sve urađeno u proteklih 30 godina, ali samo tako možemo imati sutra.

U 2021. godini nam trebaju oni koji su spremni da preuzmu potpunu odgovornost usljed sigurne političke i ekonomske katastrofe koja je već počela. Ja sam optimista, siguran sam da ova zemlja ima i hrabre i spremne sinove i kćeri za ovaj važan posao, ali progovorite glasno, ćutanje svih nas je dovelo do ovoga gdje smo danas - NIGDJE!



Puno kriminala

Puno kriminala, korupcije, političkih dilova, propalih eksperimenata međunarodne zajednice se nataložilo ispod tepiha Bosne i Hercegovine i postavlja se samo pitanje ima li mjesta za još svega toga ispod tepiha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.