ISTRAŽUJEMO

Kako i kome je susjedna država zahvalila: Hrvatska je odlikovala Aliju Izetbegovića, ali i obojicu muftija zagrebačkih

Koliko je sporno odlikovanje „Red Ante Starčevića“ Kristijana Šmita, za kojeg mnogi špekuliraju da bi mogao biti novi visoki predstavnik u BiH

Tuđman dodjeljuje odlikovanje Aliji Izetbegoviću. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

17.1.2021

Priličnu buru u bh. medijima posljednjih sedmica izazivaju špekulacije o navodnim pripremama da se za nasljednika Valentina Incka (Inzko) na mjestu visokog predstavnika u BiH imenuje Kristijan Šmit (Christian Schmidt), zastupnik u njemačkom Bundestagu i bivši ministar poljoprivrede SR Njemačke u periodu 2014.-2018. godina.

Vijest da se o njegovom imenu razmatra kao novom visokom predstavniku u pojedinim marginalnim bh. medijima dovela je do teorija zavjere o navodnom paklenom planu Rusije i Njemačke usmjerenom protiv BiH, a kao dokaz Šmitovih navodnih nečasnih namjera prema našoj zemlji navedena je i činjenica da je u januaru 2020. godine odlikovan od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića „Redom Ante Starčevića“.


Evropski put

Šmit je, kako je navedeno u zvaničnom saopćenju, ovo priznanje dobio u znak zahvale za zauzimanje za međunarodno priznanje Hrvatske i njen evropski put, kao i jačanje odnosa dvije zemlje. No, da bi se stvari bolje razumjele, najprije je potrebno pojasniti koji je uopće značaj odlikovanja „Reda Ante Starčevića“ i za šta se konkretno dodjeljuje. 

„Red Ante Starčevića“ je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima dvanaesto mjesto po važnosti hrvatskih odlikovanja. „Red“ je ustanovljen Zakonom o odlikovanjima i priznanjima RH od 10. marta 1995. godine, a Zakon je stupio na snagu 1. aprila iste godine.

„Red Ante Starčevića“ dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države. Hrvatska ukupno ima 19 odlikovanja.

Među poznatijim pojedincima koji su dobili odlikovanje „Red Ante Starčevića“ su i predsjednik tzv. Herceg-Bosne Mate Boban, Tuđmanov ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak, general Ante Gotovina, hrvatski migrant ubijen od UDBA-e Bruno Bušić (posthumno), bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, političari Vladimir Šeks, Ivić Pašalić, Muhamed Zulić, osuđeni ratni zločinac Jadranko Prlić i mnogi drugi.


Odlikovanje Aziza ef. Hasanovića. Arhiv

Inače, zanimljivo je da je jedan od dobitnika odlikovanja „Reda Ante Starčevića“ i Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj. Nagradu mu je 2017. godine uručila tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a kao razlog je naveden “osobiti doprinos u izgradnji suvremene hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Republici Hrvatskoj i svijetu”.

Hasanović je inače rođeni daidža Emira Suljagića, trenutnog direktora Memorijalnog centra u Potočarima. Istu nagradu, prije muftije Hasanovića, dobio je i bivši muftija zagrebački Ševko Omerbašić.


Planovi i zavjere

Odlikovanje od Republike Hrvatske i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana 1995. godine dobio je i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. On je odlikovan mnogo važnijim ordenom od Šmita, „Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom“, koji zauzima drugo mjesto po redoslijedu hrvatskih odlikovanja (odmah poslije „Velereda kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom“).  

Ovo odlikovanje dobio je zajedno s tadašnjim predsjednikom novouspostavljene Federacije BiH Krešimirom Zubakom, „za doprinos uspostavi povjerenja između hrvatskog i bošnjačko-muslimanskog naroda, suradnji u otporu agresiji i uspostavi hrvatsko-bošnjačke Federacije te izgradnji njezine Konfederacije s Republikom Hrvatskom“.

Uzimajući sve u obzir, jasno je da odlikovanje „Red Ante Starčevića“ niti zauzima najviše mjesto u hijerarhiji odlikovanja, niti dodjeljivanje odlikovanja samo po sebi otkriva neke velike planove ili „zavjere“ Republike Hrvatske, budući da ona ima čitav niz zvaničnih odlikovanja koja dodjeljuje desetinama državnika, vojnih oficira, poduzetnika, sportista i ostalih uglednih ličnosti u društvu.



Otac domovine Ante Starčević

Ante Starčević (1823.–1896.) po kojem nosi naziv dvanaesto, najznačajnije odlikovanje Republike Hrvatske, bio je hrvatski političar, publicista i književnik. Još za života nazvan je – kao politički vođa i glavni ideolog hrvatskog nacionalizma koji je zagovarao izdvajanje Hrvatske iz Austro-Ugarske – ocem domovine.


Starčević: Politički vođa. Arhiv

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.