ODŠTETE

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara

Pokretanjem naših zahtjeva počinje “mini Hag”, kaže Tabaković

Karadžić: Verifikacija presuda. Arhiv

Piše: A. Bajramović

18.1.2021

Tokom narednog mjeseca bit će pokrenuti postupci kojima će pravni tim, sa Sulejmanom Tabakovićem na čelu, tražiti verifikaciju presuda Okružnog suda u Njujorku u predmetima protiv Radovana Karadžića u vezi s odštetom žrtvama torture i silovanja u logorima Republike Srpske. 


Proces naplate

Podsjetimo, sud u Njujorku je prije 20 godina u predmetima “R. Kadić i drugi protiv Karadžića” i “Jane Doe protiv Karadžića” donio osuđujuće presude, u kojima su krivima, osim Karadžića, proglašeni i SDS, RS, ali i Republika Srbija. RS i Srbija sada bi se trebali naći pred odštetnim zahtjevom čija je ukupna vrijednost, s kamatama koje rastu svaki dan, veća od prvobitno procijenjenih 25 milijardi dolara. 

Zahtjevi bi, očekuje Tabaković, trebali biti realizirani u roku od tri do šest mjeseci, nakon čega slijedi i pokretanje procesa naplate potraživanja. On je u oktobru najavio blokadu imovine Srbije i RS, time i ukidanje manjeg bh. entiteta.

- Svaki nevjerni Toma koji misli da se neće provesti ove presude neka se samo sjeti da su Prlić, Karadžić, Mladić u zatvoru. To su presude o ratnim zločinima i neka niko ne misli da neće biti provedene. To će biti “mini Hag”, koji počinje pokretanjem naših zahtjeva, a koji će biti podneseni u općinskim sudovima u Beogradu i Zagrebu i Kantonalnom sudu u Sarajevu - kazao nam je Tabaković.


Tabaković: Okajati grijehe. Arhiv

Skeptici bi, vjerovatno, bili i glasniji da se ne radi o pravniku s višedecenijskim iskustvom, koji je 30 godina bio na čelu pravnih službi Vlade i Sabora Hrvatske. On podsjeća da sadržaj presuda više nije potrebno dokazivati, to je okončano u Njujorku, a da ih domaći sudovi moraju uvažiti na osnovu ''De La Haye konvencije'', čiji potpisnici moraju priznati isprave iz drugih država. Među potpisnicama su i Srbija i BiH.

Asocijacije i fondovi

- Naš tim je u kontaktu s određenim institucijama koje su spremne otkupiti ovaj dug kad ga mi nacionaliziramo. Američke asocijacije i fondovi su vrlo zainteresirani. Njima je veoma stalo da Balkan uđe u EU i NATO. Pitanje Balkana moguće je riješiti samo ako se ponište posljedice ratnih zločina i pljačke stanovništva. Jedino tako se Balkan može smiriti. Oni koji to žele, trebat će s nama pregovarati da dobiju te presude, da prisile ljude na vlasti da se civiliziraju i uđu u EU u kojoj će biti ravnopravni, ali i svoje grijehe okajati na način da oštećenima vrate njihova prava - istakao je Tabaković. 

Došlo vrijeme da zločin bude kažnjen

Tabaković navodi da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo vrijeme da zločin bude kažnjen i na ovaj način. Na udaru se, kaže, trebaju naći Srbija i RS, kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata, potvrđenog u presudi Miloševiću, ali i presudama Karadžiću, Mladiću i ostalima. Ovim procesima, tvrdi naš sagovornik, bit će otvorena i pitanja pljačke bh. imovine u susjednim državama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.