PROJEKTI

U Podveležju počela proizvodnja struje pomoću vjetra

Do marta će u rad biti pušteno svih 15 vjetroagregata

M. Smajkić

Nepuna četiri mjeseca od montaže prvog vjetroagregata na podveleškom platou iznad Mostara otpočela je proizvodnja struje pomoću vjetra. 

Tako su prvi kilovatsati električne energije koja je plasirana u prijenosnu mrežu proizvedeni na dva vjetroagregata od njih ukupno 15 instaliranih na platou Podveležja tokom funkcionalnog testiranja.

  • Vjetropark „Podveležje“: Puštanje u pogon

    Vjetropark „Podveležje“: Puštanje u pogon

    Foto: Avaz


Završna faza

Time je, praktično, i otpočela završna faza ispitivanja funkcionalnosti vjetroagregata i proizvodnja električne energije Vjetroparka „Podveležje“ „Elektroprivrede BiH“. 

Prema riječima Senada Salkića, izvršnog direktora za kapitalne investicije EPBiH, izvođač radova „Siemens“ u narednom periodu će sukcesivno ispitivati funkcionalnost i preostalih vjetroagregata.

- Dva vjetroagregata su već puštena u pogon i naša očekivanja su da do kraja februara, najkasnije u prvoj polovini marta, svi vjetroagregati budu testirani i pušteni u rad. Dosadašnja testiranja su pokazala da je sav posao besprijekorno urađen i da nema nikakvih smetnji, a vjerujemo da će i preostali vjetroagregati pokazati iste performanse kao i ova dva, koja smo već pustili u rad - rekao nam je Salkić.

  • Salkić: Sistem nadzora

    Salkić: Sistem nadzora

    Foto: Arhiv


Instaliran je i djelimično testiran sistem nadzora i upravljanja VE „Podveležje“. To je, kako nam je Salkić objasnio, krovni sistem koji omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje Vjetroparkom „Podveležje“ iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom „Elektroprivrede BiH“ u Sarajevu.

Salkić nam je otkrio da u EPBiH uveliko rade na projektu solarne elektrane, koja će se nalaziti u neposrednoj blizini Vjetroparka ''Podveležje''.

Tako će za solarni park biti iskorištena skoro sva infrastruktura VE Podveležje, a, kako nam je kazao, grant sredstva su već osigurana.

Potrebne dozvole

- Instalirana snaga VE „Podveležje“ je 48 megavata, a solarne elektrane osam, u prvoj fazi i 26 megavata u drugoj. Sada nam preostaje čekati konstituiranje Gradskog vijeća Mostara kako bismo mogli ishodovati sve potrebne dozvole za izgradnju solarnog parka - kazao nam je Salkić. 

Koncesija od 30 godina

EPBiH je za VE „Podveležje“ dobila koncesiju od 30 godina. Sredstva za izgradnju su osigurana iz kredita njemačke razvojne KfW banke u iznosu od 162 miliona KM. 

Za izgradnju solarnog parka bit će potrebno između 30 i 50 miliona KM.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na