CVJETA LJUBAV U GRAČANICI

Za Adnana i Ingrid jezik i običaji nisu bili prepreka, snaha s Filipina zna praviti sve osim pite

Dvije godine zabavljanja i onda je pala oduka o vjenčanju, opet u Dubaiju, rekao je Adnan

Supružnici Oštraković imaju dvije kćerke. H. Čalić

Piše: H. Čalić

17.1.2021

Svijet je mali, a ljudske sudbine nepredvidive. U to smo se uvjerili tokom posjete Adnanu Oštrakoviću (39) i njegovoj supruzi, Filipinki, Ingrid Andrade (41) koji žive u gračaničkom naselju Miričina.

I dok su napolju minusi i snijeg u kući Oštrakovića toplina se osjeti na svakom uglu.

Brak Adnana i Ingrid pokazao je da daljina, jezik i običaji nisu i ne mogu biti prepreka ljubavi i sreći.

Oni, bez ijedne predrasude, jednostavno i gostoprimljivo pričaju o svom životu, sretni što ih je sudbina spojila da žive zajedno i što im dom uveseljavaju dvije prelijepe kćerkice Leila (5) i Stella (3).

- Prije devet godina putem društvenih mreža, ali i uz pomoć prijatelja, Ingrid i ja smo se upoznali u Dubaiju, nakon mog povratka iz Afganistana, gdje sam bio radno angažiran. Ljubav se rodila na prvi pogled. Dvije godine zabavljanja i onda je pala oduka o vjenčanju, opet u Dubaiju. Naravno da sam o odluci upoznao roditelje u Miričini. Ispočetka je bilo pitanja, pa kako ovo, kako ono, što nije malo bliže, kako će se snaha Filipinka uklopiti u sredinu, kako mi s njom, pitali su moji roditelji Mehdija i Iša - kaže Adnan.


Ingrid uživa u kuhanju. H. Čalić

Ingrid dodaje da je i ona o svojoj namjeri da se uda prvo upoznala roditelje Augusta i Elizabet (Elizabeth).


- Oni o Bosni, izuzev rata nisu puno znali. Složili su se i tako je počeo naš život u Miričini. Moram priznati da sam se adaptirala i prije i lakše nego što sam i sama mislila. Naučila sam dosta bosanskog jezika. U kući sa suprugom i djecom komuniciramo na engleskom, a djeca sa djedom i nenom govore na bosanskom i to veoma uspješno. Pravim bosanske specijalitete, samo pitu ne mogu napraviti. Tri puta pokušavala i odustala - priča Ingrid.


Oštrakovići su u dalekim Filipinima, zemlji koja je šest puta veća od BiH i ima 106 miliona stanovnika, poznatoj po tajfunima, bili prije pet godina.


Avinom su putuje 24 sata. Planiraju ponovo ići ove ili naredne godine, čim pandemija koronavirusa prođe.


Dok smo pričali sa Adnanom i Ingrid, sretni djed Mehdija u krilu je držao svoje dvije unučice, blistajući od sreće. Nena Iša opravdano nije bila u društvu.




Sretni djed Mehdija u krilu je držao svoje dvije unučice. H. Čalić

- Malo je ovakvih snaha kao što je Ingrid. Ona je prihvatila nas kao svoje, a mi nju. Kada jedete njezino jelo, prste da poližete. Unučice govore dva jezika, a Leila je umjetnica, što oči vide, ruke nacrtaju - kazao je Mehdija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.