SJEĆANJA

Džemal Bijedić bio je veliki čovjek i političar kojeg je cijenio i Tito

Godišnjica smrti jednog od najistaknutijih bh. političara

M. Sm. - H. Ču.

Bijedić: Političar međunarodnog kova

Foto: Arhiv


Kada se spomene Džemal Bijedić, gotovo po automatizmu uslijedi da je riječ o političaru međunarodnog kalibra i čovjeku narodnog kova. Tragična smrt ovog, jednog od najistaknutijih bh. političara i nekadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 18. januara 1977. godine potresla je i šokirala cijeli svijet.

Burna historija

Godišnjica smrti ovog političara, nekadašnjeg prvog saradnika Josipa Broza Tita i miljenika naroda bit će obilježena danas u njegovom rodnom Mostaru. 

Tako će, kao i svake godine do sada, u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar, koji se nalazi u Bijedićevoj rodnoj kući u Bajatovoj ulici, i ova, 44. godišnjica smrti proteći u znaku izložbe dokumentarističke građe. 

Riječ je o izložbi pod nazivom „Džemal Bijedić - Politička biografija“.

  • Krhan: Posebna pažnja

    Krhan: Posebna pažnja

    Foto: Arhiv


- Ako je nečija politička biografija obuhvatila skoro sva događanja u burnoj historiji 20. stoljeća, onda je to svakako politička biografija Džemala Bijedića. Kao aktivni učesnik Drugog svjetskog rata i aktivni organizator Narodnooslobodilačkog pokreta u BiH, Džemal Bijedić s istim žarom nastavlja i poslije rata u privrednom, političkom i kulturnom razvoju Mostara i Hercegovine obavljajući niz važnih funkcija - kaže nam Asim Krhan, direktor Muzeja.

Memorijalni pohod

Povodom obilježavanja godišnjice smrti Džemala Bijedića, planinarska društva „Vranica“ Fojnica i „Bitovnja“ Kreševo i ove godine zajednički su organizirala „Memorijalni pohod na Inač“.

- To je političar i čovjek koji je bio mnogo cijenjen, jer je dosta uradio za nas i sve narode bivše Jugoslavije. Cijenio ga je i Josip Broz Tito, cijenio ga je narod jer je bio dobar i pravedan čovjek - govori Salem Vehab, jedan od planinara.

Avionska nesreća

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija poginuli su u avionskoj nesreći s još šest članova posade 18. januara 1977. godine na brdu Inač iznad Kreševa. 

U nesreći su stradali njegovi saradnici, lični pratilac, Zijad Alikalfić te Smajo Hrle, podsekretar u kabinetu predsjednika SIV-a, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Također, poginuli su i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji predsjednika SIV-a, i Ilija Jevđenović, aviomehaničar.

NA VRH

Podijeli članak na