MINISTAR VANJSKE TRGOVINE

Košarac: BiH ima i imat će ogromne probleme zbog politke Turković i SDA

Na uvredljiv način obraćala predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, iznoseći niz neistina i iskonstruisanih optužbi na njegov račun, tvrdi Košarac

N. Aj. / Srna

18.1.2021

Košarac: Turković se gura u prve redove onih stranih centara moći i medija koji su fabrikovali cijelu priču oko ikone. Avaz

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac izjavio je Srni da Bisera Turković gotovo svakom svojom izjavom i postupkom dokazuje da ne obavlja funkciju ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara, već da taj posao radi isključivo u funkciji bošnjačke politike i SDA, bošnjačke stranke koja je i predložila na tu poziciju. 


Komentarišući jučerašnji istup Turkovićeve, Košarac je ocijenio da se ona u funkciji ministra vanjskih poslova na uvredljiv način obraćala predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, iznoseći niz neistina i iskonstruisanih optužbi na njegov račun, te upozorio da je tako nešto moguće samo u ovakvoj zemlji kakva je BiH.

- Ne postoji država u svijetu u kojoj ministar vanjskih poslova može na ovakav način da se obraća šefu države! To pokazuje da Turkovićeva i njena SDA ne pokazuju ni minimum poštovanja prema zajedničkim institucijama, institucionalnoj hijerarhiji, zakonima i Ustavu ove zemlje. Zbog takvog ponašanja i zbog takve politike, koju SDA godinama provodi, ova zemlja ima i imat će ogromne probleme u budućnosti - poručio je Košarac.  

Dodatni razlozi

On je naglasio da se "gospođa Turković u potpunosti stavila na stranu inostranih i domaćih centara moći koji su iskonstruisali "aferu ikona" s ciljem da diskredituju člana Predsjedništva BiH i nesumnjivo najjačeg političkog autoriteta među Srbima u Republici Srpskoj, ali i da naruše dobre odnose koje Republika Srpska i Milorad Dodik godinama gaje sa Rusijom.

- Umjesto da se pridruži zahtjevima Kabineta člana Predsjedništva BiH i da diplomatskim putem hitno zatraži od Ukrajine materijalne dokaze za tvrdnje da je ikona njihova, da ih upozori da tvrdnje bez dokaza, a njih, očito, nema, narušavaju odnose dvije zemlje, Turković se gura u prve redove onih stranih centara moći i medija koji su fabrikovali cijelu ovu priču i svakodnevno doliva ulje na vatru - upozorio je Košarac.

On je dodao da se u jučerašnjem istupu Turković mogu prepoznati i dodatni politički razlozi zbog kojih se fabrikuju afere protiv Dodika.

Opozicioni političari iz RS

- Očigledno je Dodik glavna smetnja provođenju interesa nekih međunarodnih faktora i bošnjačke politike, poput razmještanja migranata na teritoriji RS, izvođenja Oružanih snaga BiH na granicu prema Srbiji ili ispunjavanja uslova za kretanje ka članstvu u NATO-u. To su ciljevi zbog kojih plaćeni mediji u Kijevu i Sarajevu, a nažalost i neki mediji u RS, objavljuju identične lažne tekstove - istakao je Košarac.

On je upozorio da su se orkestriranoj neprijateljskoj propagandi protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika pridružili i neki opozicioni političari iz RS.

- Ne vrijedi Vukoti Govedarici objašnjavati šta su ciljevi i interesi pojedinih stranih država i bošnjačke politike. Njemu je neko rekao da je demokratija kad se u Narodnoj skupštini RS duva u zviždaljku i kad se iz Gacka brani Ukrajina, a napada Dodik. Vjerovatno mu niko nije rekao da je zbog takve politike SDS nakon punih 25 godina izgubio vlast u Gacku - zaključio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.