SARAJEVO

Sudije Suda BiH: Odlučno odbacujemo navode iz anonimnog takozvanog "otvorenog pisma"

Sudije Suda Bosne i Hercegovine pozvale su tužioce Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se izjasne da li su potpisnici anonimnog tzv. “otvorenog pisma”

Sudije Suda Bosne i Hercegovine uputili su javno saopćenje. Arhiv

A. Č.

18.1.2021

Povodom "otvorenog pisma", nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sudije Suda Bosne i Hercegovine uputili su javno saopćenje.

Navode da je Sud BiH ponovo izložen pritisku anonimnih pošiljalaca izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudija i predsjednika Suda.

Time dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda Bosne i Hercegovine.

- Zbog nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna tzv. "otvorena pisma", s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Državnog suda. Sudije kao i predsjednik Suda odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom tzv. "otvorenom pismu" od 14. januara 2021. godine, uz posebno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu svjedoče svojeručni potpisi u prilogu ovog saopštenja - navode iz Suda.

Zbog predmeta koje Sud procesuira izložen je različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koji ne samo da su nezakoniti, već prelaze u sferu klevetničkog i uvredljivog govora, navedeno je u saopćenju. 

- Međutim, ni ovaj kao ni raniji primjeri neće utjecati na zakonitost i pravilnost rada Suda i postupanja sudija i predsjednika Suda - navode.

Ko je potpisao saopćenje

Sudije Suda Bosne i Hercegovine pozvale su tužioce Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se izjasne da li su potpisnici anonimnog tzv. “otvorenog pisma” od 14. januara 2021. godine.

Saopćenje iz Suda BiH potpisuju sutkinje i sudije Minka Kreho, Jadranka Brenjo, Hilmo Vučinić, Nenad Šeleda, Maida Bikić, Dragomir Vukoje, Halil Lagumdžija, Ljiljana Lalović, Tihomir Lukes, Darko Samardžić, Davor Žilić, Redžib Begić, Mirsad Strika, Željka Krmek, Senadin Begtašević, Tatjana Kosović, Efraim Čosić, Amela Huskić, Davorin Jukić, Branimir Orašanin, Ranko Debevec, Mediha Pašić, Nada Papo, Mirza Jusufović, Željka Marenić, Dragica Miletić, Branko Morait, Mira Smajlović, Amir Kapetanović, Sreto Crnjak, Hasija Mašović, Dinka Bešlagić-Čovrk, Šaban Maksumić, Zvjezdana Antonović, Dalida Burzić, Vesna Trifunović, Biljana Ćuković, Mirsada Džindo, Džemila Begović, Jasmina Ćosić-Dedović, Branko Perić, Izo Tankić, Zoran Božić, Vesna Jesenković, Staniša Gluhajić, Goran Radević, Enida Hadžiomerović, Lejla Konjić-Dragović, Braco Stupar i Stanko Blagić. 

Obračuni dvije institucije ne prestaju

Kako piše NAP, pravosuđe je na vrhuncu prekretnice: 

- Nakon odlaska Milana Tegeltije sve oči uprte su u glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i predsjednika Suda Ranka Debeveca, piše Novinska agencija Patria.

Obračun ove dvije institucije na personalnom nivou ne prestaju. Politike koje podržavaju Tadić i Debevec konstanto traže više. Nezavisnost je davno izgubljena. Tadić to dokazuje nečinjenjem konkretnih poteza u slučaju "ikona", nabavke Poljske bolnice u RS, utrošku više od 20 miliona putem direktnih sporazuma u vrijeme pandemije, a Debevec je preokupiran spašavanjem Osmana Mehmedagića.

Tako se na mail adrese sudija i tužioca pojavilo šokantno pismo, upućeno 14. januara 2021. godine. Pismo koje potpisuju sudije Suda BiH i tužitelji Tužilaštva BiH dobio je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec. 

“Dobri” odnosi sa Osmicom

Između ostalog u pismu se navodi da je općepoznata činjenica njegovih “dobrih” odnosa kao predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, sudije Ranka Debeveca, sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osmanom “Osmicom” Mehmedagićem, pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja direktora Osmanagića, istrage, podizanja optužnica i suđenja.

Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama svoga položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlaštenja direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH, OSA-e, Osmana “Osmice” Mehmedagića, posebno kada su u pitanju legalizovanje ili prikrivanje privatiziranih i kriminalnih aktivnosti OSA-e i njenih mentora iz sjene.  

Zašto? Svakako ne iz nacionalnih ili vjersko tradicijskih razloga, jer si predsjedniče Debevec porijeklom španski jevrejin sefard. Niti samo po osnovu novčanih poklona ili sličnih protuusluga, mada svi znamo koliko voliš novac kojeg Ti nikada nije dovoljno.

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osman (”Osmica”) Mehmedagić, ucjenjuje Tebe predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, sudiju Ranka Debeveca, kompromitirajućim snimcima Tvojih brojnih slučajeva tzv. (”potkivanja”), kompromitirajućim snimcima kontakata sa dokazanim saradnicima izraelske obavještajne agencije Mossad na Tvojim počecima mandata predsjednika Suda - navodi se u pismu.

Svojeručni potpisi u saopćenju

Ponovo se Ranko Debevec požalio da se radi na “urušavanju institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda Bosne i Hercegovine” opet zaboravljajujući da je integritet Suda BiH narušio lično on družeći se s optuženicima i visokim funkcionerima SDA, prenosi Patria.  

- Sudije kao i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom tzv. „otvorenom pismu“ od 14. januara 2021. godine, uz posebno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu svjedoče svojeručni potpisi u prilogu ovog saopštenja - piše u saopćenju Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.