STRUČNJACI

Prof. dr. Milomir Ninković za "Avaz": Na koronavirus moramo računati do kraja godine

Vakcina sigurna, situacija će se popraviti do aprila

Manji broj zaraženih i umrlih u BiH. Avaz

Piše: B. Boškailo

18.1.2021

U Bosni i Hercegovini jučer su preminule 23 osobe s koronavirusom, a testiranjem 1.689 uzoraka u laboratorijima širom države zaraza je potvrđena u još 180 slučajeva.

Život u izolaciji

Iako je broj preminulih i zaraženih manji nego u prethodnom periodu, protiv koronavirusa ćemo se, očito, još boriti. 

Na to upozorava i Sarajlija, prof. dr. Milomir Ninković, koji je već 17 godina šef Klinike „Bogenhausen“ u Minhenu, po kapacitetima druge u Evropi, te predsjednik Evropske asocijacije hirurga (EURAPS). On je za „Avaz“ kazao da ćemo, što se tiče COVID-19, i dalje živjeti u izolaciji i da će se situacija nešto malo poboljšati krajem aprila.


Ninković: Potrebno se vakcinisati. Avaz

- Ali s određenim restrikcijama, moramo računati na COVID do kraja ove godine, i to pod uslovom da se 60 do 70 posto stanovništva vakciniše - rekao je Ninković.

Alergijska reakcija

Kada je riječ o samom vakcinisanju koje u javnosti često i nije baš prihvaćeno s posebnim oduševljenjem, pogotovo na našim prostorima, dr. Ninković je ustvrdio:  

- Što se tiče same vakcine, ona je sigurno veoma pouzdana i svakako da se treba vakcinisati. Kao i svaka vakcina, i ova ima određene minimalne komplikacije. A to je da nakon primanja dolazi do crvenila, otoka i bolova na mjestu gdje se primi. Ima i jaku alergijsku reakciju. Ali kod nas, u klinici u Minhenu, medicinski kadar je već primio vakcine i do sada nije bilo nikakvih problema

U FBiH 13 preminulih

Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 13 novih smrtnih ishoda, i to devet u Kantonu Sarajevo, tri u Tuzlanskom i jedan u Bosansko-podrinjskom kantonu. Dostavljeni su i rezultati testiranja 1.108 uzoraka, od kojih je 109 bilo pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u FBiH. 

Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je devet smrtnih slučajeva. U Distriktu Brčko preminuo je jedan muškarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.