ANALIZA

Hoće li svemoćni Debevec aminovati izbornu krađu u Mostaru?

Očigledno sudsko čuvanje leđa SDA mnogi povezuju i s javno obznanjenim prisnim odnosima Ranka Debevca s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem

Debevec: Šta će uraditi i koga štiti. Arhiv

Piše: F. Mandal

18.1.2021

Žestoke su bile prve reakcije lidera SDP-a, SBB-a i Naše stranke na posljednje vijesti o izmjenama rezultata izbora u Mostaru nakon ponovnog brojanja u centru za brojanje Centralne izborne komisije. Svi odreda tražili su da CIK naredi ponovno brojanje svih listića bez izuzetka, jer su zabilježene manipulacije na manjem uzorku otkrile ogromne razmjere očigledne izborne pljačke.


Precizan zahtjev

Ubrzo su uslijedile zvanične žalbe, najprije SDP-a, koji je, prema preporuci pouke o pravnom lijeku iz odluke CIK-a, uputio podnesak Apelacionom vijeću Suda BiH u kojem je zatražio ponovno brojanje glasova sa svih redovnih biračkih mjesta i svih stranaka koje su učestvovale na izborima za Gradsko vijeće Mostara. 

Međutim, upravo na najvišoj državnoj sudskoj instanci naišli su na neočekivanu blokadu i rampu od predsjednika Suda Ranka Debevca, koji je žalbu SDP-a odbacio kao preuranjenu i nedopustivu.

-Jedina apelaciona nadležnost Suda BiH je rješavanje izborne žalbe. SDP ne može tražiti ponovno brojanje svih glasova u Mostaru od Suda Bosne i Hercegovine prije nego što o tome odluči CIK - rekao je medijima Debevec.


Kojović: I Naša stranka se žalila. Arhiv

Na ovakvo pojašnjenje predsjednika Suda BiH reagirao je zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Aner Žuljević.

- Od ozbiljnih ljudi na ozbiljnim pozicijama se očekuje da čitaju dokumente. Uvaženi predsjedniče Suda, SDP BiH je postupio u skladu s poukom o pravnom lijeku koja je napisana u odluci CIK-a. Tamo lijepo piše da se protiv posljednje odluke CIK-a podnosi žalba Apelacionom sudu u roku od dva dana od objavljivanja odluke... - napisao je na svom Facebook profilu Žuljević, održavši tako “neobaviještenom” Ranku Debevcu kratak kurs iz osnova prava i sudske prakse.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, jučer je potvrdio da su u ovoj instituciji registrirane tri žalbe. Kako kaže, žalbe su uslijedile od Naše stranke, Platforme za progres i SDP-a.


- Naše službe pripremaju izjašnjenje za Apelacijski odjel Suda BiH i ono što bude odluka Suda BiH po tim žalbama će biti na neki način i smjernica postupanja CIK-a vezano za samo potvrđivanje rezultata ili eventualno neka druga postupanja - pojasnio je Bakalar. 

On je tako potvrdio da i CIK očekuje odluku Suda BiH i po ranije podnesenoj žalbi SDP-a, što dodatno obesmišljava ocjene i komentare Ranka Debevca.


Prisnost s Osmicom

Očigledno sudsko čuvanje leđa SDA, stranci koja je vjerovatno i najdublje involvirana u izborne krađe i prevare u Mostaru, mnogi povezuju i s javno obznanjenim prisnim odnosima predsjednika Debevca s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom. 

U obavještenim krugovima ponašanje Debevca opisuje se kao vraćanje duga SDA i njenom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, koji je nedavno javno rekao da ima povjerenja u Sud BiH kojem je na čelu Debevec.

S druge strane, rapidno raste nepovjerenje javnosti prema Debevcu, posebno nakon što je Sud odbio potvrđivanje više optužnica visoke korupcije koje su vezane za kadrove Bakira Izetbegovića, a među njima su glavne “zvijezde” direktor Mehmedagić i donedavni “prvi do Bakira”, SDA-ov delegat u Domu naroda BiH Asim Sarajlić.

Sumnju, također, izaziva i vrlo indikativno ubrzavanje suđenja sudije Branka Perića onima (Mehmedagić i Pekić) kojima je potvrđena optužnica, što nije zabilježeno u historiji rada i “efikasnosti” Suda BiH.

Javnost, stoga, ima razloga za podozrenje i kada je u pitanju odluka Suda BiH u vezi sa žalbama na utvrđene izborne rezultate i izborne prevare u Mostaru.

Novo brojanje glasova u Mostaru u interesu je svih, i CIK-a, i Suda BiH, i stranaka. Stranaka, između ostalog, i zato da bi njihova rukovodstva isključila iz članstva one koji su krali glasove od svojih stranačkih kolega sa svojih lista, ili od drugih političkih subjekata i njihovih kandidata.


Žuljević: Kurs Debevcu iz osnova prava. Arhiv

Dokazni materijal

Na kraju, novo i sveobuhvatno brojanje osiguralo bi novi dokazni materijal za policiju i Tužilaštvo BiH. A to je od fundamentalnog značaja, jer je očito da samo hitno procesuiranje i visoke kazne zbog utvrđene izborne pljačke mogu vratiti povjerenje građana BiH u duboko kompromitirani izborni proces.





I sam CIK je pod upitnikom

Dodatno, nezavisno od odluka Suda BiH u vezi s izborima u Mostaru, i sam CIK ima problema s legitimnošću, s obzirom na to da su njegovi članovi izabrani u Predstavničkom domu BiH, a ne po konkursu koji je bio u toku i koji je naprasno prekinut. 

Podsjetimo, Sud BiH, na čijem je čelu Debevec, svojevremeno nije reagirao na žalbu na neregularan izbor tri člana CIK-a (dva bliska saradnika Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, i jednog bivšeg savjetnika člana Predsjedništva BiH i predsjednika DF-a Željka Komšića).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.