ODUMIRU CIJELE OPĆINE

"Avaz" u Dobretićima: Prije rata bilo 1.200, danas u školskim klupama sedam učenika

Jeste neobično, mukla je tišina, nema dječije galame, njih sedmero su mirni, ne čuje se muha, kaže učitelj

D. Pucar

Jedini učenici škole u Dobretićima

Foto: Avaz


Kako se živi u velikom dijelu Bosne i Hercegovine od rata do danas, govori činjenica da, nažalost, ne odumiru samo sela nego i cijele općine.

Upravo to se dogodilo Dobretićima, maloj općini u srednjoj Bosni, u čijoj osnovnoj školi, od nekadašnjih 1.200 učenika, u školskim klupama danas sjedi samo sedmero osnovaca.

Nekadašnje brojke

Učitelj Mirza Čejvan kaže da je na zajedničkoj nastavi tri odjeljenja neobična tišina. 

- Trenutno imamo tri odjeljenja, ukupno sedmero učenika. Samo jednu učionicu koristimo. Jeste neobično, mukla je tišina, nema dječije galame, njih sedmero su mirni, ne čuje se muha - kazao je Čejvan.

Prijeratne tri smjene u četiri područne škole, kaže načelnik Ivo Čakarić, samo su lijepo sjećanje.

  • Čejvan: Tri  odjeljenja

    Čejvan: Tri odjeljenja

    Foto: Avaz


- Brojke govore da je ovdje bilo 1.200 učenika. Bile su i četiri područne škole i jedna glavna u Dobretićima - rekao je Čakarić.

Evropski rekorder

Pougarje je, tvrdi načelnik, bilo i evropski rekorder po stopi nataliteta, a prošle godine tamo je rođeno tek dvoje djece i sklopljen jedan jedini brak.

- Neki podaci kažu da je u ovom kraju Pougarju prije rata bila najviša stopa nataliteta u cijeloj Evropi. Doslovno, svaki drugi stanovnik ovdje bilo je dijete - istakao je Čakarić.

Samo 20 mladih porodica

Većina mještana Dobretića prognana je tokom posljednjeg rata, a određen dio i između dva svjetska rata.

Prema popisu iz 1991., u Dobretićima je živjelo 4.790 ljudi, a od 15.000, koliko se procjenjuje da ih danas ima, tek tristotinjak Dobretićana živi na svojoj djedovini. Od tog broja samo je dvadesetak mladih porodica.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na