REAKCIJA

Odgovor novinara „Avaza“: Debevec po drugi put laže javno

Pismo gospodina Debevca „Avazu“, shvatamo kao nepotreban pritisak na pogrešnu stranu, odnosno medije, jer je očigledno da on pritiskom na „Dnevni avaz“ ustvari želi da disciplinira sudije suda BiH

Debevec: Krije se iza sudija Suda BiH. Avaz

Piše: Miralem Aščić

19.1.2021

Iz Suda BiH danas su reagirali na tekst koji je objavljen na portalu "Dnevnog avaza", "Debevec slagao javnost, Perić nije potpisao pismo podrške".

U reakciji iz ove pravosudne institucije se navodi da "Sud Bosne i Hercegovine nije objavio da su sve sudije potpisale saopštenje od 15.01.2021. godine".

Radi pravilnog informisanja javnosti, Odjeljenje za informisanje javnosti Suda demantuje ovaj navod, jer nigdje u saopštenju Suda od 15.01.2021. godine ne piše da „sve“ sudije Suda vlastoručnim potpisima potvrđuju odbacivanje lažno pripisanog autorstva - kaže se u reakciji.

Također, ističe se da je "potpuno iskrivljeno predsjedniku Suda pripisivati saopštenje u kojem se jasno u uvodu navodi da ga objavljuju „sudije Suda Bosne i Hercegovine“, a koje je distribuiralo Odjeljenje za informisanje javnosti Suda".


Lično vodio kampanju

Ime sudije Perića upravo stoji kako bi javnost mogla sama zaključiti da nisu sve sudije potpisale - kaže se u reagiranju.

Umjesto polemike s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem, koji opet vara javnost da je Odjeljenje za informiranje Suda BiH neovisno od njega, jer je jasno da on sam, kao predsjednik, direktno upravlja tim Odjeljenjem, treba istaći nekoliko prostih činjenica:

Umjesto da sam u prvom licu eventualno negira navode iz anonimne prijave protiv njega, gospodin Debevec je lično vodio kampanju da mu se sudije potpisuju i naprave javni štit za njegovo veoma kontraverzno ponašanje.

U saopćenja koje je jučer, 18. januara, dao Sud BiH, eksplicitno piše „sudije suda Bosne i Hercegovine odlučno odbacuju navode iz anonimnog tzv. „otvorenog pisma“, iz čega se nedvosmisleno sugerira da su to učinile sve sudije jer je navedeno 50 sudija, imenom i prezimenom.


Sudija Perić: Javno demantirao da bilo šta potpisao. Avaz

Retroaktivna pamet zbog otkrića „Avaza“ i priznanja da sudija Branko Perić nije obuhvaćen kvalifikacijom „sudije suda BiH“, najbolje pokazuju paniku gospodina Debevca koji uporno želi da se sakrije iza kolektiviteta, umjesto da Uredu discplinskog tužitelja objasni šta je neistina u anonimnoj prijavi protiv njega.

Nakon što je otvoreno pismo jučer prvo objavio portal „Patria“, a potom mnogi drugi portali, kao i portal „Avaza“, opći utisak je da to pismo koje otkriva sve poroke predsjednika Suda BiH nisu pisali novinari, već je to učinio neko iz pravosudne zajednice ko ga poznaje mnogo duže i bliže, nego to može biti neko iz medija.

Današnja izjava sudije Perića da on nije želio da potpiše pismo i da se „time ne trebaju baviti sudije, nego nadležne institucije“, najbolje pokazuje i njegovu javnu potrebu da saopći da nisu „sve sudije“ potpisale bjanko odbranu Ranka Debevca.

Uostalom, zašto bi sudija Perić javno pojašnjavao da nije potpisnik, ako je sve bilo tako jasno, kako preko svoga press odjela danas tvrdi Ranko Debevec.


Nepotreban pritisak na pogrešnu stranu

S obzirom na to da gospodin Debevec, odnosno, njegov odjel za medije, to jeste Odjeljenje za informisanje javnosti Suda BiH, imputiraju nečiju sklonost „ka rušenju Suda BiH“, treba precizno pojasniti da je jedini rušitelj Suda BiH sa svojim postupcima isključivo predsjednik Suda, gospodin Debevec.

Pismo gospodina Debevca „Avazu“, shvatamo kao nepotreban pritisak na pogrešnu stranu, odnosno medije, jer je očigledno da on pritiskom na „Dnevni avaz“ ustvari želi da disciplinira sudije Suda BiH, kojima očito ističe strpljenje i više ne mogu da šute  zbog njegovih još neobjavljenih zloupotreba položaja i ponašanja nedostojnog predsjednika Suda BiH.

Na kraju, nije jasno zašto čovjek koji treba da bude primjer legaliteta i preciznosti, nije u stanju da interpretira da postoji samo jedno saopćenje Suda o "anonimnom pismu", od 18.januara, te da nigdje na stranicama Suda ne postoji saopćenje sudija Suda BiH od 15. januara koje se bavi navodima iz anonimnog pisma (anonimno pismo u medijima je objavljeno 18. januara). To samo dodatno govori o  velikoj nervozi i nesigurnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.