BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Silajdžić: U vrijeme rastućeg nacionalizma izbor Bajdena dobra je vijest

Gospodin Bajden je istupajući u američkom Senatu jasno osuđivao agresiju na BiH i zločine nad civilima, istakao je Silajdžić

A. Č. / Fena

Silajdžić: Genocid ne smije biti ponovo nagrađen

Foto: FENA


U vrijeme rastućeg rasizma i ekstremnog nacionalizma izbor Džoa Bajdena (Joe Biden) za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država je dobra vijest za cijeli svijet, ocijenio je u razgovoru za Fenu bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić.

Dolazak nove američke administracije Silajdžić je komentirao uoči inauguracija 56. američkog predsjednika Bajdena koja će biti upriličena u srijedu, 20. januara, a sve velike medijske kuće najavile su prijenos tog svjetskog događaja. 

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Silajdžić napominje da je Dejtonski sporazum donio neophodan mir, ali je istovremeno nagradio agresiju i genocid.

- Gospodin Bajden je istupajući u američkom Senatu jasno osuđivao agresiju na BiH i zločine nad civilima, kao što je i osuđivao embargo na naoružanje koji je išao u prilog agresoru - istaknuo je Silajdžić. 

Međutim, dodao je, danas raspolažemo presudama koje daju za pravo Bajdenu, a građanima BiH također daju pravo na život u demokratskoj zemlji ravnopravnih građana.

- Genocid ne smije biti ponovo nagrađen. Međutim, potpuno je neshvatljivo da se moguće američke i evropske inicijative presreću ponudama iz BiH koje oživljavaju u Parlamentu BiH odbačeni 'aprilski paket'. Taj paket je odbačen jer legitimizira rezultate agresije i genocida kao da građani BiH ne zaslužuju nikakvo bolje rješenje i kao da se radi o svetom pravu zločinaca da budu nagrađeni za zločin - zaključio je Silajdžić.

Više o temi Haris Silajdžić

KOMENTAR DANA
15 propalih godina
NA VRH

Podijeli članak na