PD PARLAMENTA FBIH

Okončana sjednica, prihvaćen Nacrt zakona o konverziji kredita "švicaraca"

Više od 6.000 građana Federacije BiH suočava se s problemom vraćanja kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, kazao je Muratović

17. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Arhiv

N. Aj. / Fena

19.1.2021

U nastavku 17. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zaključkom je prihvaćen Nacrt zakona čiji je predlagač zastupnik Hasan Muratović, a nalaže konverziju kredita koji su građani Federacije BiH podizali svojevremeno kod kod "Hypo Alpe Adria" banke s valutnom klauzulom izraženom u švicarskim francima. 

Vraćanje kredita

Zastupnik Muratović je u Nacrtu predložio konverziju tih kreditnih zaduženja vezivanjem za tečaj konvertibilne marke, a kao razlog naveo da su građani FBiH koji su se zadužili u švicarskim francima dospjeli u neprilike jer su njihove otplatne kreditne rate rasle usljed promjena tečaja švicarske valute.

- Više od 6.000 građana Federacije BiH suočava se s problemom vraćanja kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Ti građani dovedeni su na rub egzistencije. Pri vraćanja kredita, imaju niz problema - finansijske, psihološke, medicinske i druge prirode jer nikada ne znaju kolika će im biti sljedeća rata - naveo je Muratović.

Slično je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma govorio, u ulozi gosta, predsjednik Udruženja građana "Švicarac" Kemal Duraković pozivajući parlamentarce da prihvate zakon, odnosno da stanu uz građane, a ne uz banke, kako je naveo.

Dio kredita oprošten klijentima

Duraković je "Hypo Alpe Adria" banku optužio za kriminalne aktivnosti, zbog čega je, po njegovim tvrdnjama, uslijedila i promjena njenog imena jer danas posluje kao "Addiko banka" ne samo u Federaciji BiH već u regionu. Direktorica "Addiko banke" u Sarajevu Sanela Pašić demantirala je više Durakovićevih odnosno Muratovićevih navoda, a između ostalog tvrdnje o broju klijenata koji u međuvremenu nisu riješili probleme sa spornim kreditima, kao i tvrdnju da opravdanost donošenja predloženog zakona potvrđuju i sudske presude izrečene u korist nezadovoljnih klijenata.

Pašić je kazala da presude nisu pokazale nepravilnosti banke i da je u međuvremenu dio kredita, ne beznačajan, oprošten nekim klijentima, a neoprošteni dio vraćaju uz povoljnije kamate, dok su neki odmah prihvatili da taj segment otplate u cijelosti.

Zahvaljujući tim mjerama, ustvrdila je direktorica, samo još 162 klijenta vraćaju "švicarce" sadašnjoj "Addiko banci", i to na način povoljniji za njih nego kad bi stupio na snagu predloženi zakon. Izuzev predsjednika Udruženja "Švicarac'"i direktorice te banke, niko od zastupnika nije se javio za raspravu već su nakon obraćanja tih gostiju glasali i zaključkom odobrili Nacrt zakona.

Usporena procedura

Prvobitno, Muratović je prošle godine predložio da se o njegovom zakonu odlučuje po hitnom postupku, ali je u prvom dijelu ove sjednice, održanom pred Novu godinu, većinom zastupničkih glasova, procedura usporena "vraćanjem" teksta tek u formu nacrta, što podrazumijeva duži put do eventualnog stupanja na snagu. U današnjem nastavku 17. sjednice, članovi Predstavničkog doma su, odlučujući o ostalim tačkama dnevnog reda, također bez rasprave odobrili zaduženje po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo - dio 3, kao i Izvještaj o odobravanju izdvajanja novca iz "Tekuće rezerve" budžeta FBiH za 2019. godinu.

Za razliku od tih akata, Analitički izvještaj o radu Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2019. godinu nije dobio potrebnu većinu glasova. Nedugo po odlučivanju o tim pitanjima, okončano je današnje zasjedanje Predstavničkog doma. Naredna redovna sjednica je najavljena za iduću sedmicu, dok će, po riječima predsjedavajućeg Doma Mirsada Zaimovića, u februaru biti održana još jedna, ali vanredna sjednica Doma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.