GAVI POTVRDIO

Skandalozno: Vakcine u BiH dolaze u februaru i to samo za 3 posto stanovništva!

Ovaj proces mogao bi započeti već u februaru, ali mi još čekamo potvrdne regulatorne odgovore i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema svake zemlje pojedinačno koja učestvuje

Piše: N. Aj.

19.1.2021

Iz Gavi-ja kažu da se nadaju da će uskoro imati više detalja. Avaz

Vlasti u Bosni i Hercegovini ne znaju kada ni koliko će tačno stići doza vakcina u našu zemlju preko Instrumenta za globalni pristup vakcinama protiv bolesti Covid-19 (COVAX). Danima se govori kako spasonosne doze stižu, a zemlje Evrope uveliko provode masovne vakcinacije svog stanovništa, uključujući i susjedne Hrvatsku i Srbiju.


COVAX je administriran od Globalnog saveza za cjepiva (Gavi Alliance) kojem smo uputili nekoliko pitanja.


I dobili odgovor koji otkriva skandaloznu istinu o kontingentu koji će stići u BiH.


Očekujemo da ćemo moći svakoj ekonomiji koja učestvuje pružiti prvu tranšu, dovoljnu da zaštiti približno 3 posto stanovništva, u prvoj polovini 2021. godine. Ovaj proces mogao bi započeti već u februaru, ali mi još čekamo potvrdne regulatorne odgovore i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema svake zemlje pojedinačno koja učestvuje. Od toga zavisi - kazali su iz Gavi-ja za "Avaz".


Dodaju da, kada je u pitanju koje vakcine će biti dostavljene u koje zemlje, kao i u kojem vremenskom okviru, te informacije još nemaju.


- Ali se nadamo da ćemo uskoro imati više detalja o tome - poručili su iz Gavi-ja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.