SUDBINE

Doktor Halid Abu Oden ostavio bogati Abu Dabi, vratio se u Tuzlu, a zaposlio u Gračanici

Dvije kćerke ostale u UAE, sin otišao u Njemačku, a supruga Mirjana preminula prije dvije godine

Dr. Oden s Nalićem u bolnici u Gračanici. Avaz

Piše: H. Čalić

20.1.2021

Palestinac po rođenju, „ptica selica“ po mjestima u kojima je radio i kuda je putovao, dr. Halid Abu Oden (64), mogao bi napisati historiju svoga života koja nikoga ravnodušnim ne bi ostavila. 

Prije 33 godine došao je u Tuzlu, gdje je završio Medicinski fakultete, a njegovo prvo zaposlenje bilo je u Domu zdravlja u Derventi.


Zov zavičaja

Želja za napredovanjem u oblasti medicine odvela ga je u Zagreb, gdje je specijalizirao gastroenterologiju. 

On ni tada, kao ni danas, nije mogao bez Bosne, pa se vraća u Tuzlu, gdje je otvorio privatnu ordinaciju, a 1999. godine osjeća zov zavičaja i rodne grude te se vraća u Palestinu, u grad Nabluesu, i dvije godine radi u državnoj bolnici.

Opet na starom radnom mjestu. Avaz

- Tu sam spoznao patnje moga palestinskog naroda, a 2002. godine zaposlio sam se u Općoj bolnici „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici u svom zanimanju. Deset godina sam liječio ljude u Gračanici, a onda 2011. godine otišao u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u „LLH kliniku“. Naravno s porodicom. Dobro se zarađivalo u toj bogatoj zemlji, ali se previše radilo, što bi Amerikanci rekli, samo radno odijelo i pidžama - kazuje dr. Oden.

Nažalost, prije dvije godine preminula je dr. Mirjana, Halidova supruga, Tuzlanka. Iza nje je ostalo troje djece, dvije kćerke su ostale da žive u Abu Dabiju, a sin u Njemačkoj.  

Ponovo u Tuzli

Kuda bi poslije svega nego povratak u BiH, u Tuzlu. Lani se 1. marta, pred samu pandemiju, dr. Halid ponovo obreo u Tuzli, a u decembru 2020. godine našao se na svom starom radnom mjestu specijaliste gastroenterologa u Općoj bolnici u Gračanici s Almirom Nalićem, diplomiranim medicinskim tehničarom. 

Sa svojom rajom, radnim kolegama, lakše prebrodi sve nedaće i dobro zlo.

Ne može bez običaja

- Ja bez BiH ne mogu, ne mogu bez ljudi ovog kraja, bez ovdašnjih običaja. Mene pare u Abu Dabiju više nisu interesirale, meni treba život s ovim ljudima. Istina, misli mi često odu do moje Palestine, do moga napadnutog naroda – naglašava dr. Oden, Palestinac i Bosanac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.