AFERA "RESPIRATORI"

Optuženi federalni premijer i ministrica ni riječi o ostavci

Šteta po budžet Federacije BiH, prema potvrđenoj optužnici, iznosi 10 miliona i 530.000 konvertibilnih maraka

A. Č. / Radio Slobodna Evropa

Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora

Foto: RSE


Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ne može davati izjave bez potvrde advokata, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit da li će podnijeti ostavku iz moralnih razloga, nakon što je protiv njega, 18. januara potvrđena optužnica pred Sudom BiH u aferi „Respiratori“.

Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine. Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja. 

Šteta po budžet Federacije BiH, prema potvrđenoj optužnici, iznosi 10 miliona i 530.000 konvertibilnih maraka. Sumnjiva je i nabavka zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona maraka za potrebe borbe protiv korona virusa u FBiH, u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Pranje novca, krivotvorenje

Osim toga, Novalić se tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Sud Bosne i Hercegovine u predmetu čiji je naziv „Novalić i drugi“ tereti i ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Miličević i to za nesavjestan rad u službi.

Na upit RSE da li će podnijeti ostavku iz moralnih razloga, nakon potvrđivanja optužnice, iz njenog kabineta odgovoreno je da ministrica „nema komentar“. Milićević je ranije, 15. decembra, izjavila na konferenciji za novinare Federalne vlade, da neće podnijeti ostavku.

- Svim silama ću se truditi i ja i Ministarstvo finansija da pokažemo i dokažemo da mi vrlo, vrlo savjesno obavljamo svoj posao. Upravljati budžetom od pet milijardi KM i da vam neko kaže bez ikakvog argumenta da nesavjesno obavljate svoj posao, to je uvreda za struku, posebno uvreda za ministra finansija. S ovog mjesta odgovorno tvrdim da ne želim dati ostavku, neću dati ostavku, dok to ne zatraži neko ko ima mandat da to zatraži od ministra finansija u Vladi FBiH - poručila je Milićević, te dodala da ne prihvata kvalifikaciju, niti optužbu Tužilaštva BiH.

I pored potvrđivanja optužnice, u Sudu BiH nisu donijeli i mjere zabrane za Novalića i Miličević, s obzirom da su oni i dalje na funkcijama na kojima mogu da odlučuju o upravljanju finansijama u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. 

- Sud Bosne i Hercegovine postupa po prijedlozima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u optužnici u predmetu Fadil Novalić i drugi, Tužilaštvo BiH nije predložilo mjere zabrane u odnosu na optužene”, odgovoreno je na upit RSE iz Suda BiH.

Svi pušteni da se brane sa slobode

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite i Fikretu Hodžiću, vlasniku kompanije "Srebrena malina", pravnog lica "F.H. Srebrena malina", koji su dio istog predmeta pred ovom pravosudnom institucijom, odredi u maju 2020. godine jednomjesečni pritvor, koji je zatražen zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode, uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“. Sud BiH je ukinuo mjere 5. avgusta. 

U Sudu BiH navode da za sada ne mogu reći kada će početi sudski proces, odnosno kada bi se premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Miličević, mogli izjasniti o krivici.

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine ročište za izjašnjenje o krivici zakazuje se nakon što Sud odluči o prethodnim prigovorima na optužnicu. U svakom slučaju, ročište će biti zakazano i dostupno javnosti kroz kalendar suđenja na web stranici Suda i najavljeno u sedmičnom pregledu aktivnosti, koji se dostavlja redovno petkom - navode iz Suda BiH u odgovoru na RSE.

NA VRH

Podijeli članak na