HRABROST I SLOBODA

Milenina ispovijest okidač za hiljade žena: Šokantna svjedočenja i studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Srbija je zanijemila, Bosna i Hercegovina ostala u šoku, Hrvatska i druge zemlje regiona pretrnule

Piše: N. Aj.

21.1.2021

Hrabrost, sloboda, snaga - Milena Radulović.

To su riječi koje posljednjih dana karakteriziraju ovu 26-godišnju glumicu koja je godinama šutila, trpila, sama proživljavala svoje strahove i traume.  

A onda je progovorila. I napravila nešto neviđeno. Ispričala je šta je doživjela od profesora, vlasnika škole glume, redatelja i scenariste Miroslava Mike Aleksića. Silovao je, više puta, kao maloljetnu djevojčicu.  

Srbija je zanijemila, Bosna i Hercegovina ostala u šoku, Hrvatska i druge zemlje regiona pretrnule.

Nije jedina

Jedna od objava na Facebook stranici "Nisam tražila". Printscreen

Nije Milena jedina ni u slučaju Aleksića. A, kako se ispostavilo, ona je jedna među hiljadama zlostavljanih djevojčica, djevojaka i žena. A to je samo s naših prostora.

Milena je svojim glasom probudila i ostale curice i žene, i one su progovorile. Pandorina kutija je otvorena i povratka nema.



Jedna od objava na Facebook stranici "Nisam tražila". Printscreen

Četiri glumice sa Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su Facebook grupu "Nisam tražila" koja je puna potresnih svjedočanstava ličnih iskustava mahom žena, a nerijetko i muškaraca. I ne, nije samo u svijetu glume, već i u medicini, školama, na ulicama... I svi oni su, kako navode, šutjeli zbog sramote, šutjeli jer su se plašili nečije reakcije.

A sada su, zahvaljujući Mileni, dobili naljudsku snagu da progovore o svemu. Neki od njih imaju neizliječive traume jer se čina sjećaju "kao da se jučer dogodilo" iako su godine, pa i decenije prošle.

Stvari se nisu promijenile

Jedna od objava na Facebook stranici "Nisam tražila". Printscreen

Skandal nije zaobišao ni Sarajevo i Akademiju scenskih umjetnosti. Glumice poput Jasne Ornele Bery i Mone Muratović javno su ispričale svoja iskustva, digle su glas. Na stranici "Nisam tražila" na desetine je svjedočenja glumica koje su pohađale Akademiju scenskih umjetnosti.


Jedna od objava na Facebook stranici "Nisam tražila". Printscreen

Glumica Zana Marjanović za "Avaz" je rekla kako u čitavoj priči najstrašnije je da su svi sve znali.

- Rediteljica Jasmila Žbanić dala je najbolji savjet mladim studenticama i glumicama, a to je da se obrate nadležnom tužilaštvu i da je to najsigurniji i najbolji put kojim treba da idu ukoliko se na takvo nešto odluče. Sa druge strane, ja sam prije 15 godina studirala i, nažalost, vidim da se mnoge stvari nisu promijenile. Ne samo da se nisu promijenile, već su otišle na gore. U svemu ovome najstrašnije, što se našeg studiranja tiče i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, je da su svi sve znali, uvijek!


Marjanović: Dajem podršku svima njima. Arhiv

I jedna katedra i druga katedra. Moja kolegica Mona Muratović je prijavila slučaj dekanatu koji je prišao potpuno nezapažen, da ne kažem ignorisan. Nije istina što neki tvrde da nisu znali. Ako nisu znali, ona je to samo zato što nisu htjeli da znaju. Govorim i što se tiče profesora i starijih kolega. To je jedan od razloga nakon što sam diplomirala nikada više nisam otišla na Akademiju - kazala je Marjanović.

Dodala je da se i ona s određenim vidom zlostavljanja susretala, ali u maloj mjeri.

- Iz poštovanja prema kolegicama koje su zaista prošle strahote, ne govorim. Pokušala sam nešto uraditi po tom pitanju i dajem podršku kolegici Moni i svima njima - zaključila je Marjanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.