SREBRENICA

Prikupljeni lični predmeti žrtava genocida činit će muzejsku zbirku

Veliki broj predmeta pronađen je na više lokacija, gdje su boravili Bošnjaci nakon pada Srebrenice

Piše: S. Smajlović

20.1.2021

Pronađeni predmeti. S. Smajlović

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, sumirani su prošlogodišnji rezultati projekta prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida, koji je u dvije faze realiziran uz podršku Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida. 

Dvije faze

Magistar Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra Potočari i koordinator projekta za „Avaz“, kaže da se prva faza projekta odnosila na prikupljanje predmeta žrtava, koje su preživjele porodice donosile i dale na trajno čuvanje svoje i lične predmete žrtava genocida.  

- To su predmeti koje su Bošnjaci Srebrenice koristili i sačuvali od 1992. do !995. godine i koji su pronađeni na više lokacija, gdje su se krili i probijali do slobodne teritorije, putem „Marš smrti“- kazao je Osmanović.

Kako kaže, druga faza ovog projekta odnosila se na terenski rad. Na tim aktivnostima angažirali smo nekoliko ljudi, bivših pripadnika ARBIH, koji su preživjeli genocid i pomogli nam u traženju predmeta. Kaže da ovaj projekat nije završen i trajat će sve dok se ne pretraže sve lokacije na kojima su boravile žrtve i preživjeli.

- Od ranije prikupljenih predmeta na obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, upriličili smo jednu izložbu. 


I predmeti pričaju o genocidu

U narednom periodu bit će još izložbi, a svi prikupljeni predmeti činit će muzejsku zbirku, koja će biti postavljena u jednoj uređenoj hali bivše fabrike akumulatora, koja je u sklopu Memorijalnog centra- pojasnio je Osmanović, dodajući da će prikupljeni predmeti, ispričati priču o genocidu te poziva sve preživjele da ovoj instituciji doniraju predmete na trajno čuvanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.