POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Ured disciplinskog tužitelja formirao novi predmet protiv Ranka Debevca

Novi predmet, formiran je na osnovu „otvorenog pisma“, nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode državne sudije i tužioci

Ranko Debevec: Nova prijava za manje od mjece. Avaz

Piše: M. Aš.

20.1.2021

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH formirao je još jedan predmet protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca, potvrđeno je zvanično za "Dnevni avaz" iz ove institucije.

To znači da su u manje od mjesec formirana dva disciplinska predmeta protiv Debevca. 




Podignuta nova optužnica

Prvi je formiran zbog neprimjerenog kontakta s optuženikom pred Sudom BiH i direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanom Mehmedagićem zvanim Osmica. Mediji su, podsjećamo, objavili 14. decembra fotografije iz haustora jedne stambene zgrade u Sarajevu, a na kojima se vide Debevec i Mehmedagić.


Fotografije su nastale na dan kada je protiv Mehmedagića podignuta nova optužnica, a Sud BiH ju je nedugo zatim odbio.


Novi predmet, formiran je na osnovu „otvorenog pisma“, nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U pismu, koje je 14. januara poslano medijima, istaknuto je da je podnesak upućen i Uredu disciplinskog tužioca, kako bi se svi navodi provjerili.


Ranije su iz Ureda tvrdili za medije da im ništa nije stiglo na adresu, no danas su potvrdili da su primili pismo.


 - Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je zaprimio podnesak iz Vašeg upita i formirao predmet - rečeno je iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.


Iz VSTV-a potvrdili za "Avaz" da su primili pismo. Avaz

No, iz ove institucije nije nam odgovoreno, šta će biti s današnjim objavama u medijima, a koji se tiču novih zloupotreba položaja predsjednika Suda BiH.


Ured disciplinskog tužitelja dužan je na osnovu medijskih natpisa, po službenoj dužnosti formirati predmet i provjeriti sve navode, posebno jer se u njima otkriva do sada nepoznato lice čelnika ove institucije.

Dobri odnosi s mentorima

Podsjećamo, u otvorenom pismu sudija i tužilaca, od kojeg se Sud BiH 18. januara ogradio, navodi se da predsjednik Ranko Debevec ispunjava želje direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, kojem se sudi u Sudu BiH za zloupotrebu položaja.


 - Odavno je u javnosti prisutna općepoznata činjenica tvojih "dobrih" odnosa kao predsjednika Suda BiH, sudije R. D., sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, O. M., pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja direktora O. M., istrage, podizanja optužnica i suđenja. Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama svoga položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlaštenja direktora OSA-e, O. M., posebno kada su u pitanju legalizovanje ili prikrivanje privatiziranih i kriminalnih aktivnosti OSA-e i njenih mentora iz sjene - naglašeno je u pismu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.