KRIMINAL

Sramno ponašanje Ranka Debevca: Predsjednik Suda BiH pripravnici slao pitanja i odgovore za stručni ispit

Ranko Debevec koristio položaj da osobe s kojima je bio u emotivnoj vezi preko noći napreduju u službi

Istraživački tim „Dnevnog avaza“
 • Viber poruke otkrivaju kako je određenoj djevojci preko asistenta...

  Viber poruke otkrivaju kako je određenoj djevojci preko asistenta...

  Foto: Avaz


 • ...slao pitanja za ispite i kako su se nalazili u kafiću na Otoci

  ...slao pitanja za ispite i kako su se nalazili u kafiću na Otoci

  Foto: Avaz


Šokantni podaci koje je jučer objavio „Dnevni avaz“, u kojima se otkriva mračno i do sada široj javnosti nepoznato lice predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, odjeknuli su kao bomba u pravosudnim krugovima.

U Sudu muk

Sve što smo objavili, kako tvrde naši izvori, dugogodišnja je javna tajna o kojoj se šapuće u hodnicima i kancelarijama Suda BiH. Oni ponavljaju da se znalo da Debevec moć predsjednika Suda koristi za pogodovanje i prekoredno napredovanje uposlenica s kojima je istovremeno održavao i emotivne veze. 

Za razliku od prekjučer, kada je Debevec bio svađalački raspoložen za polemiku s novinarom „Avaza“ u vezi s tim je li sudija Branko Perić potpisao pismo podrške, jučer je ostao nijem.

I u zgradi Suda BiH je vladao muk. Oni koji znaju pojedinosti, šute zbog straha od odmazde Debevca i zato niko ne želi javno govoriti o očitim zloupotrebama. Pritom ukazuju na mafijaške SMS poruke Debevca bivšim prijateljima, koje smo objavili u jučerašnjem izdanju „Dnevnog avaza“, a u kojima on direktno prijeti da se ono što se njemu radi „može samo krvlju oprati i ničim više“.

 • Debevec s jednom od uposlenica Suda BiH u Španiji

  Debevec s jednom od uposlenica Suda BiH u Španiji

  Foto: Avaz


U strahu su i osobe s kojima je bio u emotivnoj vezi, jer su i dalje uposlene u Sudu. Pojedine su u njegovoj nemilosti, a druge su naglo napredovale u službi.

Prije svega osoba V. M., koja je u Sudu bila zaposlena sa srednjom stručnom spremom na prijemu pošte, da bi, uz pomoć Debevca, preko noći završila fakultet na Sokocu i postala stručna saradnica. Nikome nije jasno kako je odradila pripravnički staž za manje od dvije godine.

Osim toga, kako nam je jučer nezvanično rečeno, i druge uposlenice Suda su imale bliske kontakte s Debevcem i bile su njegove predatorske mete. Neke su putovale i na stručne seminare u Neum, ali i druge gradove širom Evrope.

Viber poruke

Istovremeno, na vidjelo izlaze nove nepravilnosti, a odnose se na činjenicu da je Debevec najmanje jednoj djevojci koja je konkurirala u Sudu za pripravnički staž slao pitanja i odgovore za polaganje stručnog ispita. 

 Kao dokaz postoje i Viber poruke između posrednika i ove djevojke.

U porukama je jasno vidljivo da djevojka potvrđuje da je dobila pitanja i odgovore za polaganje ispita. Kako saznajemo, ova pitanja je kandidatkinji osobno dostavljao bliski saradnik Debevca, koji se, prema njegovim uputama, s djevojkom našao u kafiću na Otoci.

Ove poruke otkrivaju nove, očite i teške zloupotrebe položaja predsjednika Suda BiH i klasičnu trgovinu utjecajem.

Jedino što ostaje nepoznato je hoće li navedene poruke i nedozvoljeno pogodovanje kandidatkinji za pripravnički staž - osim zloupotrebe državnih resursa za putovanje na odmor u Španiju s jednom od saradnica - aktivirati postupanje Ureda disciplinskog tužioca.

U Direkciji šute kako je Debevec putovao u Španiju

Jučer smo, pozivajući se na zakon o dostupnosti informacija, od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela tražili odgovor na pitanje kada, s kim i koliko su puta policijski službenici Direkcije vozili predsjednika Suda BiH u Španiju. Odgovor još nismo dobili.

Kao što, do zaključenja ovog broja „Avaza“, nismo dobili odgovor ni na pitanje upućeno Ministarstvu vanjskih poslova BiH je li Debevec, kao nosilac diplomatskog pasoša, pravio službenu najavu za putovanje u Španiju.

(Nastavak priče o zloupotrebama predsjednika Suda BiH čitajte u sutrašnjem broju „Dnevnog avaza“)

Više o temi Ranko Debevec

NA VRH

Podijeli članak na