POTVRĐENI REZULTATI IZBORA

Borba u Mostaru protiv legalizacije dva grada pod jednim krovom

Nama Mostar nikad nije bio u paketu nikakvih drugih ciljeva, kaže Žuljević

Mostar: Potvrđeni konačni rezultati za lokalne izbore. Arhiv

Piše: M. Smajkić

22.1.2021

Nakon potvrde konačnih rezultata za lokalne izbore u Mostaru, stručne službe Gradskog vijeća su otpočele pripremne aktivnosti za sazivanje konstituirajuće sjednice. 

Ta sjednica se, prema Statutu Grada, treba održati u roku od 14 dana nakon potvrđivanja rezultata, a sazvat će je najstariji vijećnik.


Prirodan potez

Prethodno, Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba dostaviti certifikate izabranim vijećnicima. To će, najvjerovatnije, biti učinjeno danas, nakon čega će im biti ostavljen rok od sedam dana da se izjasne o prihvatanju, odnosno, odbijanju mandata. Za tačan datum prve sjednice Gradskog vijeća Mostara zasigurno će biti neophodne i stranačke konsultacije, a prve razgovore u tom smjeru otvorili su jučer, istina, partneri SDP i Naša stranka, koji su, kao „Bh. blok“, osvojili šest mandata.

-Smatramo da je to prirodan potez partnera nakon utvrđivanja rezultata u kojem imamo obavezu definirati naše naredne korake koji nas očekuju kada je u pitanju politički ambijent Mostara koji je uvijek specifičan. Nama Mostar nikad nije bio u paketu nikakvih drugih ciljeva, tako da građani s naše strane mogu očekivati vrlo jasne i autonomne prijedloge koji se odnose isključivo na lokalne probleme - kazao nam je nakon sastanka Aner Žuljević, član Predsjedništva SDP-a.


Gradska vijećnica Mostar: Uskoro prva sjednica. Arhiv

U „Bh. bloku“ smatraju, kako je naglasio, da je održavanje izbora bilo prvo poluvrijeme.

-Dalje slijedi borba za izmjenu Statuta koja neće biti legalizacija dva grada pod jednim krovom, kako nam je servirano u mostarskom sporazumu SDA - HDZ - potcrtao je Žuljević.

Podsjetimo, najviše mandata u Gradskom vijeću Mostara 13 pripalo je HDZ-u, „Koalicija za Mostar“, koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS, osvojila je 11 mandata, HRS tri te po jedan Prva mostarska partija i „Ostajte ovdje“ SNSD-a i SDS-a.


Treći krug

Na prvoj sjednici se, također, iz reda izabranih vijećnika bira gradonačelnik Mostara. U prva dva kruga je potrebna dvotrećinska većina, a u trećem krugu je dovoljna većina među vijećnicima koji su prisutni na glasanju. 

Inckova odluka

Krajem 2009. godine visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) naložio je izmjene Statuta Mostara koje se odnose na izbor gradonačelnika, nakon što nijedan od 17 pokušaja da se dođe do 18 ruku i izabere prvi čovjek Mostara nije bio uspješan. 

- U trećem krugu prosta većina glasova gradskih vijećnika koji su prisutni i glasaju potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata - stoji u odluci Incka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.