NAČELNIK SREBRENICE

Grujičić najavio žalbu srpskih stranaka, ali i krivične prijave

On kaže da je neprihvatljivo da CIK poništi izbore zbog svoje greške

A. Č. / Srna

Grujičić: Nije bilo nikakvog razloga za poništavanje izbora

Foto: Arhiv


Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenio je da je odluka Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u ovoj općini politički motivirana i režirana, te najavio ''žalbu srpskih stranaka na tu odluku, a ukoliko bude osnova i krivične prijave protiv članova komisije''. 

Grujičić, koji je bio zajednički kandidat svih srpskih stranaka i pobjednik proteklih izbora, rekao je novinarima da se odluka o poništavanju izbora u Srebrenici ”mogla očekivati na osnovu izjava članova CIK-a BiH, a ne na osnovu činjenica o regularnosti izbora”. 

- Jasno nam je da je unaprijed bilo dogovoreno u Sarajevu da će se ovaj scenario desiti ukoliko pobijedi srpski kandidat za načelnika. Smiješno je i neprihvatljivo obrazloženje da se zbog 50 sumnjivih glasača sa navodno isteklim dokumentima ponište kompletni izbori i moja pobjeda od 1.200 glasova više od bošnjačkog kandidata - ocijenio je Grujičić.

On kaže da je neprihvatljivo da CIK poništi izbore zbog svoje greške, jer je njihova nadležnost i odgovornost ažuriranje i validnost biračkog spiska. 

- Oni su odgovorni ukoliko je na biračkom spisku bilo umrlih ili osoba sa isteklim ličnim dokumentima i stvorili uvjete za eventualnu manipulaciju - istakao je Grujičić.

Konstatirajući da nije bilo nikakvog razloga za poništavanje izbora, Grujičić je rekao da će ”srpske stranke iskoristiti sva pravna sredstva da se žale na ovu odluku i ukoliko bude bilo osnova podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a BiH”. 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, podsjećamo, donijela odluku o poništavanju rezultata izbora za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju. 

Za odluku o poništavanju izbora glasalo je šest članova CIK-a Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Vanja Bjelica – Prutina. Vlado Rogić je jedini bio protiv.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na