UNSKO-SANSKI KANTON

Ni na današnjoj sjednici Skupštine nije usvojen dnevni red

Vrijeme je da se oni koje ne rade kako treba i nemaju neophodno podršku u Skupštini povuku, te da se traži adekvatnije rješenje za sve

Halkić naveo da se ne pravi cirkus od sjednica. Fena

A. J. / Fena

21.1.2021

Dopredsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) Razim Halkić danas je zbog nedovoljnog broja prisutnih zastupnika, do daljnjeg odgodio zakazanu vanrednu sjednicu na kojoj je trebalo biti izabrano novo skupštinsko rukovodstvo.


Odmah potom je trebala uslijediti i 15. redovna sjednica, čiji je dnevni red dobio podršku samo 14 od 27 prisutnih zastupnika. Tako su kantonalni skupštinski zastupnici u više od dvije godine mandata, kako je naveo dopredsjedavajućeg Skupštine USK, realizirali 14 redovnih i tri vanredne sjednice.


Kažnjavati zastupnike za nerad


- Moramo se početi ponašati odgovornije i početi ozbiljno raditi ono za što smo plaćeni, a ne praviti cirkus od sjednica. Mislim da bismo trebali početi kažnjavati zastupnike za nerad, u smislu oduzimanja dijela paušala, plaća, jer mi građane našeg kantona mjesečno koštamo oko 60 hiljada KM - kazao je Halkić.


Kantonalni premijer Mustafa Ružnić konstatovao je da aktuelni saziv Vlade radi svoj posao, ali da se dio skupštinskih zastupnika bavi isključivo politikanstvom, te ponaša neodgovorno prema građanima.


- Danas smo trebali prezentirati informaciju o stanju u Domu zdravlja Bihać, odnosno tražiti zajedničko rješenje za zgradu stradalu u nedavnom potresu. Trebali smo raspravljati o strategiji razvoja Unsko-sanskog kantona, međutim i pored detaljno pripremljenih materijala i prijedloga, pojedinci su se odlučili za ovakav ishod - izjavio je Ružnić.


Zastupnici iz opozicionih stranaka, s druge strane, ističu nepostojanje skupštinske većine i neadekvatan rad trenutnog saziva Vlade, pa je predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini USK Jasmin Musić pozvao premijera Ružnića da podnese ostavku.

Adekvatnije rješenje

- Mi smo u 2021. godinu ušli bez budžeta, bez predsjedavajućeg Skupštine, bez Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, bez riješenog pitanja zdravstvene premije i na kraju krajeva po priznanju sviju, bez neophodne skupštinske podrške Vladi. Mislim da su to dovoljni pokazatelji, a ako eventualno nisam u pravu, molim da me se argumentirano demantuje. Vrijeme je da se oni koje ne rade kako treba i nemaju neophodno podršku u Skupštini povuku, te da se traži adekvatnije rješenje za sve - dodao je Musić.


Klub zastupnika Stranke demokratske akcije zatražio je da danas planirano razmatranje Informacije o stanju u Domu zdravlja Bihać, bude tematski obrađeno na naknadnoj vanrednoj sjednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.