PONIŠTAVANJE IZBORA

Gradonačelnik Doboja Jerinić: Odluka CIK-a je nelegalna

Svakako da će pravni tim analizirati odluku i uslijedit će sigurno žalba. Vjerujem da će Sud donijeti zakonitu odluku, rekao je Jerinić

N. Aj. / Nezavisne novine

Jerinić: Očekivana odluka CIK-a

Foto: Arhiv


Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, rekao je da je poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj "očekivana odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH, a koja je, kako je dodao, nelegalno, odnosno mimo zakona izabrana".

Kako je naglasio, kako su postali članovi Komisije, tako i politički rade, odnosno djeluju.

Analizirati odluku

- Spremni smo jučer, danas i uvijek izaći pred naše građane. Građani biraju vlast, ne mogu članovi CIK-a njima birati vlast - naveo je Jerinić.

Kako je dodao, odluka CIK-a još nije zvanično objavljena, a kada bude objavljena zajedno s obrazloženjem i poukom o pravnom lijeku, postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH. 

- Svakako da će pravni tim analizirati odluku i uslijedit će sigurno žalba. Vjerujem da će Sud donijeti zakonitu odluku - rekao je Jerinić za "Nezavisne novine".

Mogućnost da obustave izbore

Komentairajući današnju odluku CIK-a, Jerinić je rekao da "nezakonito izabrani ljudi donose mimo rokova nezakonite odluke".

- Oni su imali mogućnost da obustave izbore, da ih prekinu, da ih u roku od 30 dana ponište ili potvrde. Istu ovu odluku su mogli donijeti u roku od 30 dana, što je po Izbornom zakonu njihova obaveza. Ako su već 19. novembra pokrenuli upravni postupak, Zakon o upravnom postupku ima određene rokove. Rok je 30 dana, a u složenim slučajevima, kako su nazvali ovaj, rok je 60 dana. Danas je 21. januar, što znači da su probili i taj rok. A sebe nazivaju vrsnim pravnicima - naglasio je Jerinić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na