INTERES PRIJE DRŽAVE

Novalić dogovorio s SNSD-om da vakcinu nabavimo od Rusije: Je li ovo dokaz da je SDA "ruski igrač"

Red bi bio da rusku vakcinu primi ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) koja je jedina uz Milorada Dodika i Željku Cvijanović pristala nedavno da se sastane s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom

Novalić, Tegeltija i Višković: Danas održali sastanak. Arhiv

N. Aj. / Press

21.1.2021

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić dogovorio je na današnjem sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i premijerom RS-a Radovanom Viškovićem da se krene u direktnu nabavku "Pfizerove", ruske i kineske vakcine, piše Press.

Ovdje je posebno interesantna informacija da je Novalić dogovorio nabavku vakcine iz Rusije. U suštini, može se reći kako su političari iz reda SDA i SNSD-a jednoglasno odlučili da između ostalog cijepe građane Bosne i Hercegovine ruskom vakcinom. 

SDA se ne dira

Da kojim slučajem Novalić nije iz SDA teoretičari zavjere poput Twitter senzacije Reufa Ajfona ili vlasnika jednog medija bliskog Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica proglasili bi Novalića "ruskim igračem" i "neprijateljem BiH" jer ko bi normalan, ne samo vakcinisao, već i kupio vakcine iza kojih stoji zvanična Moskva.

Pošto je Novalić SDA, a SDA se ne dira, neće biti komentara kako je premijer FBiH omogućio širenje sfere ruskog utjecaja i na bh. zdravstvom, piše Press.

Kinesku vakcinu nećemo ni problematizirati jer Ajfon i vlasnik medija bliskog Osmici o pogodovanju SDA kineskim proizvođačima (sjetimo se samo 4G mreže) ne smiju ništa reći. Interes SDA je i ispred interesa države, a i odnosa s najvažnijim spoljnopolitičkim partnerom BiH – Sjedinjenim Američkim Državama.

Operativna saznanja

Red bi bio da rusku vakcinu primi ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) koja je jedina uz Milorada Dodika i Željku Cvijanović pristala nedavno da se sastane s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom koji je boravio u posjeti BiH. Red bi bio jer se Turković kao i Dodik zahvalila Rusiji na poštivanju suvereniteta BiH dok su Šefik Džaferović i Željko Komšiću odbili sastanak s Lavrovom zbog, kako su naveli, nepoštivanja suvereniteta BiH. Sjetimo se i da je Turković u jeku pandemije dala saglasnost ruskim vojnicima da dođu na teritoriji bh. entiteta RS, a što je potvrdila i Granična policija BiH, piše Press.

Šuška se kako će primanje ruske vakcine odbiti direktor OSA BiH Osman Mehmedagić jer ima operativna saznanja kako ga lično Vladimir Putin želi čipovati. Za predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca ne moramo brinuti jer će on vjerovatno pod imenom Ranko Kaveson primiti "Pfizerovu" vakcinu u Španiji, navodi Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.